Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kao grad iz bajki braće Grim: Zakoračite u gradić koji je potpuno sačuvao arhitekturu iz 13. veka

Šarmantni srednjovekovni gradić očuvao je arhitekturu još iz 13. veka, a šetajući ulicama, imate utisak da ste putovali vremeplovom.

 Srednjovekovni gradić u Francuskoj Izvor: Shutterstock

Postoje gradovi koji imaju svoje pojedine simbole i arhitektonska čuda koja morate da vidite. Ali, postoje i oni koji su atrakcija svojim postojanjem. Jedan od njih je francuski srednjovekovni gradić Dinan.

Dinan se nalazi na severozapadnom delu Francuske, u poznatoj pokrajini i poluostrvu Bretanji. Za razliku od većine drugih gradova koji su nastajali u dolinama reke Rans, Dinan je "nikao" na brdašcu zbog čeka se iz njega pruža očaravajuć pogled, pišePun kufer.

Možda će vas zanimati i:

Šarmantni srednjovekovni gradić očuvao je arhitekturu još iz 13. veka, a zbog njegovih odbrambenih zidova, šetajući ulicama, imate utisak da ste putovali vremeplovom. Mnogi ga smatraju najatraktivnijim i najbolje očuvanim starim gradom Bretanje.

  Izvor: Shutterstock

  Izvor: kateafter/Shutterstock

Za svoju slikovitost može da zahvali luci u kojoj su smeštene stare kamene kućice – u mnogima od njih danas se nalaze restorani, kafići i prodavnice. Iz luke se pruža prekrasan pogled na kameni vijadukt koji se nadvija nad gradom i rekom.

Tu je i brdo na koje se možete popeti prolazeći kroz uske kamene ulice s šarolikim kućicama od drveta i kamena.

Dok šetate prolazićete pored ateljea, suvenirnica, knjižara, radionica stakla… Sve ono zbog čega Dinan nosi laskavu titulu "grada umetnosti i istorije". Prozori izloga često su veliki i datiraju još iz srednjeg veka, kada se kupovalo s ulice kroz izlog, bez ulaženja u prodavnicu.

Grad – atrakcija

Jedni ga opisuju kao grad koji je sam po sebi atrakcija jer u njemu nema ničeg što bi samo po sebi bilo izuzetno ili što simboliše grad. Naprosto je sve kao celina atrakcija za sebe. Arhitektura, bazilike, zidine, reka, luka, prodavničicei i pabovi…

Drugi ga opisuju kao grad iz bajki braće Grim.

Za one koji su doslovno žedni finog francuskog vina, tu je Rue de la Cordonnerie. Lokalci ju zovu "žednom ulicom" jer se baš ovde nalazi najviše starih kafića i barova.

U lokalnoj turističkoj zajednici ističu kako mnogi za obilazak Dinana odrede jedan dan ili u sklopu jednodnevnog izleta iz nekog drugog francuskog grada – no jednom kada dođu, odluče ostati još.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka