Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korak po korak kroz raskošnu i živopisnu KUENKU - jedan od najlepših gradova Ekvadora

Autor Edin Krnić

Saradnik sajta National Geographic Srbija, Edin Krnić, vodi nas korak po korak, od kvarta do kvarta kroz živopisnu i raskošnu Santa Ana de los cuatro rios de Cuenca ili jednostavno samo Kuenku.

  Izvor: Edin Krnić

U ekvadorskoj provinciji Azuaj, na 2.500 metara nadmorske visine, nalazi se njen glavni, a ujedno i najlepši grad - Kuenka. Istorijski deo živopisne Kuenke, koja sa okolinom ima oko 530.000 stanovnika, i veliki broj kulturno-istorijskih sadržaja, od 1999. godine pod zaštitom je Uneska.

Klima u ovom gradu je veoma umerena, što ga stavlja na listu najpopularnijih ekvavadorskih gradova za život.

Možda će vas zanimati i:

Glavna obeležja grada su istorijski kolonijalni deo sa velikim brojem muzeja i katedrala, kolonijalne kuće sa najlepšim balkonima u Južnoj Americi i četiri reke koje se spominju u izvornom imenu ovog grada "De los cuatros ríos de Cuenca". Interesantano je da su sve četiri reke deo sliva Amazona, a grad sa okolinom ima najčistiju pitku vodu ne samo u Ekvadoru već u čitavoj Južnoj Americi. Istorijski deo grada je izuzetno čist i uredan što ga takođe stavlja visoko na lestvici najurednijih gradova na Kontinentu.

Istraživanje grada je najbolje započeti na trgu Plaza de San Francisko na kom se nalazi istoimena katedrala i novi natpis CUENCA, u čijoj se pozadini vide kupole katedrale De la Koncepsion. Plaza San Francisko je veoma popularno mesto među turistima jer je ovde moguće kupiti razne rukotvorine koje proizvode i prodaju Otavalosi - autohtoni stanovnici sa ovih prostora. Najveća populacija Otavalosa živi u gradu Otavalo koji se nalazi na oko 150 kilometara istočno od glavnog grada Kita (Quito). Otavalosi su poznati još i kao najbolji ulični izvođači andina muzike. Svirajući svoju andina muziku zarađuju novac na trgovima po mnogim svetskim gradovima. Osim što su izuzetno talentovani za muziku i ples, Otavalosi su veliki majstori za izradu suvenira i garderobe od alpake.

 Kuenka
Kuenka
Izvor: Edin Krnić  Meštanka Kuenke
Meštanka Kuenke
Izvor: Edin Krnić

Nakon Plaze San Francisko, krenuo sam prema katedrali De la Koncepsion, ali sam usput morao da se zaustavim na Trgu Cveća (Plaza de las Flores) koji se nalazi između katedrale De la Koncepsion i crkve del Karmen Asunksion. Ovaj izuzetno mali trg definitivno nema preko 250 kvadrata, ali je ukrašen cvećem, a ponajviše ružama, tako da će svakom prolazniku od te lepote zastati dah.

U poslednjih nekoliko godina u Ekvadoru je proizvodnja ruža izuzetno unosan posao, tako da je uz banane, avokado i kafu, ova država postala veliki izvoznik ruža i to uglavnom u evropske zemlje i Severnu Ameriku. Za razliku od cveća koje se proizvodi u Holandiji, ove ruže mirišu kao da su iz bašte, a ne sa plantaža, a cena jednog buketa se kreće između dva i tri američka dolara.

Treba napomenuti da je u Ekvadoru zvanično sredstvo plaćanja američki dolar koji je uveden u legalne tokove početkom 2000. godine. Do tada je sredstvo plaćanja bio ekvadorski sucre koji je povučen zbog devalvacije.

Nakon Trga cveća, svoje razgledanje nastavljam ka predivnoj katedrali De la Koncepsion ispred koje se nalazi Park Kalderon, koji je uz Park De la madre, najposećeniji u gradu. U njemu uglavnom uživaju penzioneri koji ovde provode slobodno vreme igrajući šah i druge društvene igre. Kalderon je prepun ogromnih stabala koja tokom vrelih letnjih dana prave debelu hladovinu, dok je ostatak parka ispunjen ružama i orhidejama. Park De la madre ima puno više sadržaja za decu i omladinu.

 Trg cveća, Kuenka
Trg cveća, Kuenka
Izvor: Edin Krnić

Katedrala De la Koncepsion ili Nova katedrala, kako je nazivaju stanovnici Kuenke, sagrađena je u gotičko renesansnom stilu sa dve plave kupole koje izviru iz krova i vidite ih tek kada se malko udaljite. Inspiracija za izgradnju ove katedrale bila je bazilika svetog Petra u Rimu. Njena gradnja je započeta 1885, a završena je tek nakon 100 godina. Danas je ova katedrala jedna od najvećih arhitektonskih atrakcija u Ekvadoru, te svakodnevno privlači veliki broj turista i vernika.

Nakon obilaska Nove katedrale, otišao sam do Iglesije del Sagrario, poznatije kao Stara katedrala u Kuenki. Izgradnja ove katedrale je započeta sredinom 16. veka, a smatrana je glavnom španskom bogomoljom za vreme španske kolonizacije.

Ova katedrala nekada je bila rezervisana samo za Špance, dok su autohtoni stanovnici morali da ostanu napolju jer im je ulaz u crkvu bio strogo zabranjen. Stavljanjem u funkciju Nove katedrale, Stara se više nije koristila za verske obrede, a danas služi kao Muzej verske umetnosti.

Možda će vas zanimati i:

Od znamenitosti koje treba posetiti u gradu su još i Iglesia di Santo Domingo, Iglesia de Todos Santos, Iglesia San Alfonso, Iglesia San Francisco, iglesia Sandi Sebastijan, Museo municipal de Arte moderno, Museo Remigio crespo toral, te još veliki broj manjih crkava i muzeja.

Nakon obilaska svih znamenitosti, uputio sam se do Trga Civica (Plaza Civica) na kome se nalazi gradski market gde se uz kupovinu mesa, voća i povrća može pojesti izuzetno ukusna ulična hrana. Najpopularnija jela su sopa de polo (pileća supa), seco de carne (juneće meso) i trucha (pržena riba), a odabrano jelo sa pilećom supom košta oko dva dolara.

 Ulična hrana
Ulična hrana
Izvor: Edin Krnić

 Gradske vlasti su od nedavno uvele novu tramvajsku liniju sa najmodernijim crvenim tramvajima kojima je moguće obići ceo grad.
Gradske vlasti su od nedavno uvele novu tramvajsku liniju sa najmodernijim crvenim tramvajima kojima je moguće obići ceo grad.
Izvor: Edin Krnić

Od svega u Kuenki, najsnažniji utisak ostavljaju neverovatni balkoni o kojima stanovnici Kuenke sa ponosom vode veliku brigu, a mnogi se i takmiče čiji će lepše izgledati.

Utisku raskoši doprinose i novi i skupi automobili koje vozi lokalno stanovništvo, a gradske vlasti su od nedavno uvele novu tramvajsku liniju sa najmodernijim crvenim tramvajima kojima je moguće obići ceo grad.

Enterijeri hotela i restorana su takođe izuzetno lepi i atraktivni, a cene su veoma pristojne, tako da se za 35 američkih dolara može naći izuzetno dobar hotel, a u ovu cenu je uključen i doručak. U restoranima se za desetak dolara može pojesti izuzetno kvalitetan obrok, a u ovu cenu je uključeno piće i salata.

Korisne informacije:

Ekvador je veoma liberalna zemlja te je za mnoge zemlje sveta uveden bezvizni režim. Kuenka je izuzetno bezbedan grad, a ukoliko želite tokom boravka da osetite kolonijalni duh Španije, najbolje je odsesti u istorijskom delu grada. Na svim mestima je moguće plaćanje kreditnim karticama VISA, Master i American.

Do Kuenke je jednostavno doći iz Kita, Gvajakla ili peruanskog grada Tumbes. Autobusi su veoma luksuzni i moderni, a cene su veoma povoljne.

Kako su letovi iz Ekvadora za Peru izuzetno skupi, iz Kuenke se za 6 sati stiže u Tumbes, odakle je moguće leteti do Kuska ili Line za oko 50 eura.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka