Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije samo ime društvene igre, Karkason je pravi, (ne)stvaran grad na jugu Francuske (FOTO)

Onima kojima je poznat samo kao zamak iz društvene igre, iznenadiće se da on zaista postoji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na jugu Francuske u dolini reke Od, između Pirineja i Centralnog masiva, smešten je srednjovekovni gradić Karkason. Onima kojima je poznat samo kao zamak iz društvene igre, iznenadiće se da on zaista postoji, i što je još interesantnije, ovaj gradić-utvrđenje, iako deluje samo kao turistička atrakcija, ima i svoje stanovnike.

Možda će vas zanimati i:

Zbog svoje očuvane arhitekture i moćnih zidina često se nalazi na listama najbolje očuvanih evropskih lepotana, a njegov značaj prepoznao je i UNESCO koji ga je 1997. godine uvrstio na spisak svetske kulturne baštine.

Karkason je okružen vinogradima i planinama, kao i livadama sa kojih se širi snažan miris cveća i začinskog bilja.

 Pogled na Karkason
Pogled na Karkason
Izvor: Shutterstock  Stari deo grada Karkason
Stari deo grada Karkason
Izvor: Shutterstock

Gradić ima dva reda bedema koji se protežu tri kilometra sa 52 obrambene kule, katedralu Sen Nazer iz 11. veka, dvorac Komtal (oko 1125.) i crkve Sen Vinsent i Sen Mišel. Bajkoviti utisak pojačavaju i ulice koje odišu šarmom, mostovi savršeno uklopljeni u okolinu, kao i kanal Du Midi, savršen za plovidbu. 

U starom delu Karkason ima manje od 50 domaćinstava sa stalnim stanovnicima, a taj se broj čini još i manji u poređenju s četiri miliona turista godišnje, koliko ih je bilo pre pandemije, piše Pun kufer. Mnogi turisti nisu svesni da tamo ljudi zaista žive, mnogi misle da je grad isključivo turistička atrakcija.
Zbog velikog broja turista mnogi su se preselili u noviji deo garda - La Bastid Sen Lui, koji je na 1,5 km zapadno od srednjovekovnog grada.

Pogledajte fotografije gradić Karkason u galeriji:

Prošlost Karkasona sve je samo ne mirna. Grad je naseljen od petog veka pre nove ere, a kasnije je postao rimska kolonija. Neko vreme je bio pod vlašću Saracena, a onda ga je osvojio Pipin Mali. Grad je stradao u Albižinskom pohodu i 1247. bio pripojen francuskoj kruni. Nakon ugušene pobune deo stanovnika preselio se na drugu obalu reke Od i utemeljio Ville basse. I do danas se može videti ta blaga podeljenost između starijega dela (Cité) na desnoj i novijega (Ville basse) na levoj obali reke Od.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka