Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajkoviti grad u kom je skrivana zabranjena ljubav: Zakoračite u srednjovekovni DVORAC LJUBAVI

Šta kažete na izlet u istovremeno tragični i romantični srednji vek, među zidine u kojima se skrivala zabranjena ljubav koju je opevao i sam Dante Aligijeri? I mislili smo da biste bili zainteresovani, zato krećemo na putovanje ...

 Kaldrmisana uličica srednjovekovnog italijasnkog grada sa kućama žutih fasada Izvor: Shutterstock

Gradara je ime srednjovekovnog dvorca koji je smešten u istoimenom gradu regije Marke, na sat vremena vožnje od San Marina.

Jedan od najbolje očuvanih italijanskih dvoraca iz perioda između XI i XV veka nalazi se na brdašcu izdignutom u visinu od 140 metara, što znači da vas s balkona dvorca čeka veličanstven panoramski pogled na zelenilo i sela u niziji. Štite ga masivne zidine, od kojih je najduži zid dugačak čak 800 metara. Kada uđete u njegove lavirinte, prolaze i dvorišta, imate osećaj kao da ste ušli u grad za sebe, što ovaj dvorac na neki način i jeste.

Možda će vas zanimati i:

Izgradila ga je moćna porodica De Grifo u 12. sveku, a vremenom su ga nadograđivali i drugi vlasnici. Naravno da nije moglo bez teritorijalnih pretenzija, pa su tako i njegovu srednjovekovnu istoriju obeležile neslavne borbe italijanskih velikaških porodica, prenosiPun kufer.

 Srednjovekovni grad Gradara
Srednjovekovni grad Gradara
Izvor: Shutterstock  Zidine srednjovekovnog grada Gradara
Zidine srednjovekovnog grada Gradara
Izvor: Il_DromeDavide/Shutterstock

A šta bi dvorac bio bez romantične (i tragične) legende? Istoriju ovog dvorca, prema predanju, pisali su Paolo i Frančeska. Zaljubljeni par nije imao sreće niti naklonost tadašnjeg društva. Frančeska je imala muža koji je, otkrivši njihovu aferu, ubio Paola, čitav događaj ovekovečio je Dante Aligieri u svojoj Božanstvenoj komediji. Zbog toga dvorac danas nosi nadimak "Dvorac ljubavi". 

Posetioci su takođe očarani pitoresknim starim selom u podnožju, koje je naročito čarobno noću kada zasja u mraku, usred šume drveća koja okružuje celo mesto.

Ne čudi stoga što je ovo jedan od najposjećenijih spomenika regije. U njemu se često odvijaju koncerti i održavaju umetničke izložbe, a tu je i Istorijski muzej.

Još fotografija pogledajte u galeriji:

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka