Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodič kroz Meridu, mesto kontrasta izgrađeno na temeljima grada drevnih Maja

Autor Edin Krnić

Na oko 35 kilometara od Meksičkog zaliva nalazi se Merida, grad izgrađen na temeljima drevnog grada T'ho. Na uzbudljivo putovanje gradom neverovatnoh kontrasta vodi nas saradnik sajta National Geographic Srbija, Edin Krnić.

  Izvor: Foto: Edin Krnić

Merida je grad koji je podeljen na tri dela, a ovakav kontrast sam tokom svojih putovanja po Centralnoj i Južnoj Americi primetio u mnogim kolonijalnim gradovima. U severnom delu grada nalaze se raskošni hoteli i restorani koje posećuju samo elitni gosti i to uglavnom iz Sjedinjenih Država, dok se u samom centru grada oko Trga Plaza Grande nalaze hoteli i restorani koji su prilagođeni budžetu najvećeg broja turista.

Možda će vas zanimati i:

U južnom delu grada smešten je veliki broj jeftinih hotela, restorana i trgovinskih radnji u kojima se na ulici prodaje jeftina i nekvalitrtna roba, te na prvi pogled ovaj deo grada nekom prolazniku može izgledati prilično opasan. Siromaštvo koje se ovde oseća navelo na pomisao da je ovaj deo grada nebezbedan i opasan. Međutim, postoji jedna neverovatna činjenica! Merida kotira izuzetno visoko na skali najbezbednijih gradova na oba američka kontinenta i malo bi ko poverovao da je po bezbednosti tik iza leđime kanadskom Kvebeku, koji je ujedno i najbezbjedniji grad na oba americka kontinenta. Ovaj deo grada svakako ne preporučujem za duže zadržavanje, jer se ovde bukvalno i nema šta videti, a sve znamenitosti koje treba posetiti se nalaze u samom okruženju trga Plaza Grande ili kako ga stanovnici Meride nazivaju Zokalo (Cokalo).

  Izvor: Edin Krnić

  Izvor: Edin Krnić

Meridu kakva je danas, su podigli španski konkvistadori 1540. godine na temeljima grada civilizacije Maja koji se zvao T'ho. Španci ovom gradu promenili ime u Merida, tako da se zvanična godina osnivanja grada i izgradnje prve katedrale računa od 1540. godine.

Nije ovo jedina nepravda koju su Španci učinili Majama na ovim prostorima. Problemi za drevne Maje su bili mnogo veći, jer su Španci rušili njihove kuće i hramove kako bi od već gotovog i isklesanog kamenja sagradili svoje domove i crkve. Konkviskador Francisko de Montejo je za sebe i svoju porodicu sagradio velelepnu kuću koja se i danas nalazi u 63. ulici na glavnom trgu Zokalo.

Na sreću, ovakvu sudbinu nisu doživeli gradovi Tulum, Koba i Čičen Ica koji su danas pod zaštitom UNESCO-a, a Čičhen Ica je s pravom jedno od sedam svetskih čuda.  

Ambijent grada je kolonijalan i u svakoj ulici se oseća duh Španije, a u centru grada je nemoguće videti visoku stambenu zgradu ili hotel koji bi imao više od dva visoka sprata koji izgledaju kao današnje četvorospratnice. Ulice u centru su uglavnom pravolinijske tako da nema većih komplikacija za snalaženje u ovom delu grada. Ukoliko se tokom obilaska grada udaljite od centra, bez ikakve mape ćete se lako vratiti samo ako pratite brojeve ulica, jer svaka ima svoj broj, a brojevi ulica se povećavaju od severa prema jugu. Ovo olakšava prepoznavanje koliko blokova ste se udaljili od centra, pogotovo ako ste obratili pažnju da su Katedrala i Zokalo (glavni trg) na uglu 60. i 61. ulice.

Šta obići u Meridi?

Ako volite laganu šetnju gradom, sve je znamenitosti moguće obići u "jednom dahu" i to bez imalo napor. Za one koji ne vole ovaj vid rekreacije, sve znamenitosti mogu se obići taksijem koji je ovde jako povoljan ili malo eksluzivnijom varijantom, a to su kočije kojima se možete provozati svim ulicama u užem centru grada. Cena vožnje fijakerom varira u zavisnosti od toga koliko vremena želite da se vozite ulicama Meride, a najjeftinija i najkraća vožnja košta 200 pezosa ili  10 USD. Ja sam sve obavio šetajući gradom jer su sve znamenitosti toliko blizu jedna drugoj da je potpuno suludo ovde koristiti bilo kakav prevoz.

Prva znamenitost od koje treba početi istraživanje Meride je prelepi trg Zokalo u čijem se okruženju nalaze katedrala Merida, Muzej Franciska Monteja, Palacio del Governo Yucatan, Palacio Municipal i Museo de Arte. Nedaleko od glavnog trga u raznim pravcima se nalaze još i Museo de las Ferrocarilles en Yucatan (Muzej železnice Jukatan) koji se nalazi u 43. ulici, Muzej grada Meride u 56. ulici, Teatro  Peon Contrerad u 57. ulici, Muzej Arheologije Yucatan, Iglesia de Santa lucia na uglu 60. i 57. ulice, Igjesia el Jesus koja se nalazi  na uglu 60. i 59. ulice. Ovde sam namerno spomenuo ulice u kojima se nalaze sve ove znamenitosti kako bih vam dočarao koliko je sve ovo blizu, te zbog toga nije potrebno uzimati taksi. Što se tiče vožnje kočijom, zasigurno je bolje sledeći dan provozati se ulicama Meride, jer ćete tokom ove vožnje prepoznati svako mesto i ulicu koju ste dan ranije već prepešačili.

Osim ovih atrakcija, treba obići i neke parkove od kojih je najpoznatiji Park San Huan pored koga se nalaze crkva Svetog Džona (Saint John Baptist), te Arko de San Huan, koji je sagrađen kao simboličan ulazak u grad. Nakon obilaska svih spomenutih znamenitosti, pred sam kraj dana treba obavezno otići do avenije El Paseo Montejo koja je okružena drvećem i raskošnim kućama španskih bogataša koji su finansirali njenu izgradnju. Dok se šetate trotoarom duž avenije prema trgu Plaza Grande, možete se od uličnih prodavaca okrepiti izvanrednim domaćim sladoledom neponovljivog  ukusa koji je ovde veoma popularan. Takođe je i u ovoj aveniji kao i u istorijskom delu grada popularna vožnja fijakerom, a ljubazni kočijaš će vas provozati avenijom i odvesti do željenog hotela ili restorana.

Možda će vas zanimati i:

Šta pojesti u Meridi?

Meksička kuhinja je poznata širom sveta po svom jedinstvenom i specifičnom ukusu.

Kao što sam na početku spomenuo, grad je podeljen bez granica na tri dela, tako je to slučaj i sa izborom lokacije nekog restorana sa tipičnom meksičkom hranom.

U južnom delu grada su neuredne kafane u kojima se može pojesti solidan i manje kvalitetan obrok za oko 50 do 70 pezosa, dok se u restoranima kojima je okružen trg Plaza Grande, može pojesti izvanredan obrok od kojih su najpopularnije razne vrste meksičkih čorbi, buritosa, tacosa, naćosa ili guakamole sa raznim prilozima za cenu izneđu 150 i 250 pezosa uključujući piće i salatu. Među popularnijim restoranima sa ovim budžetom su Cafe Peon Contreras koji ima predivnu baštu Cartas a Frida, te Hotel i Restoran Zokalo koji definitivno ima najlepši pogled na istoimeni trg i katedralu Merida, a ovde vam je potrebna i sreća da "ugrabite" jedan od tri stola koji se nalaze na balkonima ovog restorana, dok su ostali stolovi u unutrašnjem delu. U ovim i sličnim restoranima je enterijer veoma star te se fenomenalno uklapa sa kompletnim ambijentom i arhitekturom, što će dodatno dočarati lepotu i ukus hrane koju ćete ovde pojesti.

U eksluzivnijim restoranima u severnom delu grada cene se kreću između 1000 i 2500 pezosa po osobi, a mišljenja sam da isti ne nude ništa kvalitetniju hranu niti bolju uslugu od ovih koji se nalaze u blizini trga Zocalo. Primetio sam, putujući po raznim svetskim destinacijama, da je ovoj kategoriji potrošača ispod časti da sednu i pojedu nešto u nekom od jeftinijih restorana, te zato i postoje posebni restorani i hoteli za "elitu" kako inače sebe nazivaju.

Smeštaj

I ova kategorija je podeljena u tri dela od kojih je u južnom delu smeštaj najgori, te tu zonu ne preporučujem nikome zato što su hoteli jako neuredni, a samim tim i jeftini.
U krugu od 100 metara od trga Plaza Grande je moguće naći izvanredan smeštaj sa uključenim doručkom za cenu između 500 i 900 pezosa, dok eksluzivniji hoteli koštaju i do 5.000 pezosa.

Šta posetiti iz Meride?

Ukoliko niste imali priliku otići do Čitčen Ice, Merida je idealan grad za posetu ovom lokalitetu koji je udaljen na samo 130 km. U gradu postoji veliki broj agencija koje organizuju dnevne izlete do Čitčen Ice, a cene se kreću između 45 i 60 USD po osobi. U tu cenu je uključen prevoz luksuznim autobusom, lokalni vodič, ručak i ulaznica za Čičen Icu, što je izuzetno povoljno imajući u vidu da je sama ulaznica za lokalitet 500 pezosa ili 27 USD. Onima koji žele provesti više sati u Čičen Ici, preporučujem da iznajme automobil u nekoj od lokalnih agencija.

U Jucatanu  je veoma popularno kupanje u jedinstvenim Cenotama kojih ima oko 7.000 na ovim prostorima. Iz Meride je moguće posetiti neku od njih i kupati se u podzemnim vodama  na dubinama između 15 i 20 metara. Većina Cenota je otvorena tako da sunčevi zraci prodiru po nekoliko metara kroz izuzetno bistru i prozirnu vodu, a u nekima i do samog dna.

Takođe je moguće otići na dan do Tuluma, Cobe ili Kankuna, ali moja je preporuka to ne činiti jer su ti gradovi udaljeni između 300 i 400 km, tako da je u jednom danu veliki napor prevaliti 600 do 800 kilometara u dva pravca, a pri tom na samo dva sata obići ono zbog čega ste otišli.

  Izvor: Edin Krnić

  Izvor: Edin Krnić

Šta kupiti?

Sve znamenitosti koje sam spomenuo su okružene velikim brojem suvenirnica u kojima se nudi sve i svašta, počev od suvenira, magneta, privezaka, do raznih meksičkih ljutih soseva, tekile, sombrera, majica i slika sa likovima Fride Kalo, Panča Vilje, Emilijana Zapate i ostalih meksičkih revolucionara, te ručno vezenih haljina te još na hiljade razlicitih artikala za svačiji ukus i svačiji džep.

Za Meridu su dovoljna tri dana ne uključujući dnevne izlete, te je preporuka za one koji dođu u, najpopularniji grad na poluostvu Jucatan, Kankun, posete i Meridu i osete pravi Meksiko.

Važne informacije

Aerodrom u Meridi je povezan direktnim letovima sa svim većim gradovima u Meksiku, a cene avionskih karata su jako povoljne sa Volarisom i Viva aerobus, dok je Aero Meksiko skuplji za čak 50% u odnosu na ove dve kompanije. Iz USA je moguće doći direktnim letom American Airlinesa koji iz Majamija saobraća svakodnevno. Aerodrom se nalazi na samo 7 km od centra grada, a taksi je najbolje i najpovoljnije rešenje za transfer do grada. Cena transfera do centra grada ili obratno ne može premašiti 100 pezosa. Za sve one kojima je potrebna viza za Meksiko, a u svom pasošu imaju američku vizu B1/B2, u Meksiko mogu ući ovom vizom i ostati do 30 dana.

Eure i USD je moguće razmijeniti na mjenjačnicama kojih ima u svakom gradu.

Novac ne mijenjati na ulici jer ima mnogo falsifikovanih novčanica u apoenima od 100 i 200 pezosa. Na svim prodajnim mestima je moguće plaćanje karticama VISA, Master i American. (1€ = 24 pesosa; 1$ = 20 pezosa)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka