Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Živopisni Meksiko: 6 najlepših kolonijalnih gradova

Upoznajte mesta koja nude malo drugačiji doživljaj Meksika.

  Izvor: Aleksandar Todorović/Shutterstock

Meksiko je država poznata po velikom bogatstvu živopisnih i istorijskih gradova koje tek treba otkriti. Mnogi su proglašeni za UNESCO svetsku baštinu, ali i dalje ostaju van okvira većine posetilaca. Travel Magazin vam u nastavku donosi fascinantna mesta koja nude malo drugačiji doživljaj Meksika od poznatih letovališta kao što su Kankun i Tulum, ali i Meksiko Sitija.

Možda će vas zanimati i:

San Miguel de Aljende

Njegova uloga važne stanice na srebrnoj ruti od Zakatekas do Meksiko Sitija u 17. i 18. veku ostavila je San Miguelu de Aljende bogato kolonijalno nasleđe. Boemski grad mami turiste svojim krivudavim kaldrmisanim ulicama i dobro očuvanim španskim vilama. Dobra mu je strana što ima lepu ponudu finih restorana i pažljivo restauriranih butik hotela.

 San Miguel de Aljende
San Miguel de Aljende
Izvor: Shutterstock

 Boemski grad mami turiste svojim krivudavim kaldrmisanim ulicama
Boemski grad mami turiste svojim krivudavim kaldrmisanim ulicama
Izvor: Shutterstock

Guanajuato

Ovaj živopisni kolonijalni meksički grad prepun je uskih uličica, uvijenih između prekrasnih trgova i ukrasno baroknih i neoklasičnih zgrada. Bogatstvo grada potiče iz obližnjeg rudnika srebra, nekada najproduktivnijeg na svetu. Za najbolji pogled, uputite se ka Templo de San Cajetanu, bogato dekorisanoj crkvi sa ružičastom fasadom koju su sagradili rudarski preduzetnici na brdu izvan grada.

 Guanajuato
Guanajuato
Izvor: Shutterstock

Studentska populacija mesta dala je gradu mladalačku, živahnu atmosferu, sa mnoštvom kafića (uključujući popularni kafić Konkvistador) i barova. Ostavite malo vremena za dom slikarstva Dijega Rivere iz detinjstva, u kome se sada nalaze njegovi radovi, kao i posetu bizarnom muzeju mumija.

Puebla

Bogatstvo monumentalnih crkava (70 u samom centru) i ukrasnih fontana podvlače istorijsko bogatstvo i strateški značaj Pueble. Raskošne vile ukrašene poznatim šarenim pločicama posebna su atrakcija meksičkog gradića.

Gurmanski užici su druga Pueblina tvrdnja o slavi, koja ovde potiče iz nacionalnog jela chiles en nogada. Posetite obližnju Cholulu, koja ima crkvu za svaki dan u godini, i Piramidu, veću od Velike piramide u Gizi. Odavde se pružaju izvanredni pogledi na Popokatepetl, obližnji snegom prekriveni vulkan, koji je slučajno jedan od najaktivnijih u Meksiku.

 Puebla
Puebla
Izvor: Shutterstock

 Popokatepetl
Popokatepetl
Izvor: Shutterstock

San Kristobal de las Kasas

Ako ste zainteresovani za autohtone kulture, uputite se u San Kristobal de las Kasas. Planinski meksički grad služi kao glavni grad za različite grupe potomaka Maja, koji dolaze da prodaju svoje zanate po kaldrmisanim ulicama. San Cristobal de Las Casas je dobro očuvani kolonijalni grad boemske atmosfere, sa dosta šarmantnih kafićima i zanatskih pijaca.

 San Cristobal de Las Casas
San Cristobal de Las Casas
Izvor: Shutterstock

Obližnja sela, u kojima tradicionalni običaji i verovanja nastavljaju da napreduju, pružaju sjajan "prozor" u meksičku kulturu. No, držite kameru izvan vidokruga, jer meštani ne vole da se slikaju. Posetite Muzej medicine Maja da biste stekli uvid u verovanja koja stoje iza lokalnih običaja.

Tlakotalpan

Tlakotalpan, koji je zadržao svoje astečko ime i znači "između voda", stara je rečna luka u Verakruzu, u kojoj se od početka 1800-ih nije mnogo toga promenilo. Grad, koji odlikuju niske zgrade u duginim bojama sa lučnim prolazima i krovovima od crvenih pločica, okružen je živopisnim plantažama zelene šećerne trske. Čudno je što je ovo mesto pod zaštitom UNESCO-a i dalje ispod radara turista. Ako tražite pravi opušteni Meksiko, Tlakotalpan je dobra polazna osnova.

 Tlakotalpan
Tlakotalpan
Izvor: Shutterstock

Oaksaka

Oaksaka, smeštena u dolini i okružena planinama, po mnogima je najlepši meksički grad koji nudi bezbroj izleta i avantura. Otmene kolonijalne ulice okružene su svetlim kućama i veličanstvenim crkvama, arheološkim ruševinama Monte Albe, živahnim autohtonim kulturama i naprednom scenom moderne umetnosti.

Ako to nije dovoljno, Oaksaka je poznata i po ukusnoj kuhinji, uključujući sedam zvanično priznatih različitih vrsta ukusnog (a ponekad i začinjenog) meksičkog sosa mole poblano. Jela sadrže jedinstvene lokalne sastojke, uključujući razne vrste kukuruza, čilija ili začinskog bilja, te ako ste gurman Oaksaka je prvi meksički grad koji treba da posetite.

 Oaksaka
Oaksaka
Izvor: Shutterstock

  Izvor: Shutterstock

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka