Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradovi anđela, greha i svetlosti... Kako su pojedina mesta dobila čuvene nadimke?

Koliko puta ste čuli ili pričali o Večnom gradu, Gradu svetlosti ili Gradu greha? A da li znate kako su ti gradovi dobili čuvene nadimke?

  Izvor: Grad greha. Foto: Shutterstock

Nekim gradovima nadimke da narod u trenutku dok u njemu žive, nekima turisti, a nekima istorija.

Ovo su neki od najpoznatijih:

Večni grad

  Izvor: Grad greha. Foto: Shutterstock
Stanovnici drevnog Rima su verovali da će svi drugi gradovi rasti i propadati, ali da će samo njigov grad ostati večan.
Foto: Shuuterstock

Stanovnici antičkog Rima verovali su kako će drugi gradovi rasti i propadati, ali da će baš njihov trajat će zauvek, a svoje prognoze temeljili su na uspešnim ishodima ratova koje je Rimsko Castvo dobijalo protiv svojih neprijatelja. Možda više ne vode osvajačke ratove kakve su vodili u antici, ali za sada su im prognoze još uvek tačne jer Rim i dalje ponosno stoji na karti sveta.

Povezane vesti

Povezane vesti

Grad svetlosti

Sigurni znate o kom gradu je reč, ali - da li znate odakle Parizu baš taj nadimak? Naime, ovaj grad je bio pionir javne rasvete, a razlog tome leži u veoma mračnom razlogu. Tokom šesnaestog, pa sve do pred kraj 17. veka, današnji romantični Pariz, bio je kolevka kriminala - pljački i ubistava. U prvom pokušaju da se noćnim zločinima stane na put Parlament je doneo odluku koja je obavezivala građane da noću na svojim prozorima drže upaljene sveće. Ova mera je funskcionisala, ali ne dovoljno dobro, sve dok francuski kralj Luj XIV nije naredio načelniku policije Pariza, Gabrijelu Nikolasu de la Reniju, da pojača osvetljenje samog grada kako bi borba protiv lopova i kriminalaca bila uspešnija.

No postoji i drugi razlog zbog kog Pariz nosi tu titulu. Više je simbolički, a odnosi se na ulogu Pariza kao prestolnice u doba prosvetiteljstva.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
U 17. veku Gabrijel Nikolas de la Reni je uveo mere osvetljavanja svih ulica, prolaza i uličica.
Foto: Shutterstock

Grad stotinu tornjeva

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Danas taj broj premašuje 100, ali je nadimak ostao.
Foto: Shutterstock

Ovaj nadimak nosi grad u dolini reke Vltave, Prag. Dobio ga je u 19. veku kad je jedan naučnik u panorami grada izbrojao čak sto tornjeva. Danas je taj broj premašio 500, ali je nadimak ostao.

Grad koji nikad ne spava

Iako postoji više gradova čiji restorani, klubovi i kafići rade po čitavu noć, ipak svojim bučnim noćnim životom i trubljenjem taksista, nekako se najviše progurao Njujork. Da se ovaj nadimak ustoliči, dosta je pomogla i pesma Frenka Sinatre u kojoj ga je ovekovečio kao grad koji ne spava.

Međutim, iako je verovatno da i drugi gradovi imaju nekoliko nadimaka, Njujork je i tu vodeći - jer su njegova dva jednako popularna. Naime, Grad koji nikada ne spava poznat je i pod nadimkom Velika jabuka (pročitajte i zašto je Njujork poznat i kao Velika jabuka).

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Grad koji nikada ne spava.
Foto: Luciano Mortula - LGM/Shutterstock

Prestolnica mira

Za grad u kom su se rodili Crveni krst i Društvo naroda, nekako je logično da nosi ovaj nadimak. Veruje se kako je ovaj grad, naročito tokom moderne istorije bio vodeći protagonista kada je reč akcijama koje su promovisale mir, a danas je dom brojnih UN-ovih agencija i neprofitnih organizacija, zbog čega se upravo u njemu odvijaju brojne konferencije i diplomatski sastanci. Pogađate, reč je o Ženevi.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Zgrada Ujedinjenih nacija.
Foto: Martin Good/Shutterstock

Grad anđela

Nadimak bi po nekoj logici upućivao na Rim, Jerusalim ili neki drugi grad koji se u kolektivnoj svesti više vezuje za religiju. Međutim, titulu nosi Los Angeles, grad s anđelima u imenu. Do neobičnog imena došlo je skraćivanjem originalnog imena grada (Grad Gospe, kraljice anđela) koje je pak poteklo od istoimene reke. Tako su je nazvali španski kolonizatori, a u očima mnogobrojnih kasnijih imigranata grad je zaista predstavljao anđeosku priliku za novi život.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
U očima mnogobrojnih kasnijih imigranata grad je zaista predstavljao anđeosku priliku za novi život.
Foto: Ingus Kruklitis/Shutterstock

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Los Anđeles;
Foto: Shutterstock

Grad greha

Samo u Americi: grad anđela i grad greha su međusobno udaljeni nekoliko sati vožnje, piše Pun kufer. Iako poslednjih godina Las Vegas pokušava da ponudi više sadržaja za porodice i malo ublaži reputaciju grada kocke, alkohola i prostitucije – stare navike teško umiru, a s njima i nadimci.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Grad greha.
Foto: Las Vegas

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka