Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tamo gde su Nabatejci nekada hodali trgovačkim putevima: Putovanje JORDANSKOM EPSKOM STAZOM

Jordanska staza povezuje čuvene lokalitete kao što je drevni grad Petra i ogromna prostranstva pustinjskih dina i stenovitih dolina.

 Petra Izvor: Shutterstock

PRUŽAJUĆI SE OKO 650 KILOMETARA, Jordanska staza povezuje čuvene lokalitete kao što je drevni grad Petra i ogromna prostranstva pustinjskih dina i stenovitih dolina. Tamo gde su Nabatejci i Rimljani nekada hodali duž trgovačkih puteva, sada pešače putnici avanturisti.

Možda će vas zanimati i:

ŠTA ĆETE VIDETI

Otvorena 2017. godine i zamišljena kao maršruta sever–jug, ova staza počinje u selu Um Kajes i završava kod grada Akaba na Crvenom moru. Uprkos jordanskoj sušnoj klimi, krajolik se menja, od maslinama posutih padina na severu do morem zapljuskivanih obala na jugu.

"POSUT RUŠEVINAMA NEKAD VELIKIH CARSTAVA, [JORDAN] POSLEDNJEJE UTOČIŠTE JUČERAŠNJICE U SVETU SUTRAŠNJICE." — Husein ibn Talal, prethodni kralj Jordana

Između se prostiru nezemaljske peščarske formacije Vadi Ruma – koje se često koriste kao filmska scenografija koja dočarava Mars – na kojima se nalaze urezani zapisi na stenama stari više od dve hiljade godina.

 Pustinja Vadi Rum
Pustinja Vadi Rum
Izvor: Shutterstock

 Grad Akaba na Crvenom moru
Grad Akaba na Crvenom moru
Izvor: Shutterstock

ISTRAŽITE JOŠ

Na stazi: Mrtvo more, kao najniža kopnena tačka na Zemlji, ima tako visok salinitet da sprečava život makroskopskih organizama – a plivačima omogućava da bez ikakvog napora plutaju na površini. Ronioce privlače raznobojni podvodni koralni grebeni uz obalu Akabe.

Izvan staze: U dobro očuvanom rimskom gradu Džerašu nalazi se jedan veliki hipodrom koji je nekad korišćen za trke dvokolica. U Rezervatu za divlje životinje Šomari posetioci mogu da vide izuzetno retke vrste kao što su rimova gazela i arapski oriks.

U brojkama:

- 40 DANA JE OBIČNO POTREBNO DA SE PREPEŠAČI ČITAVA STAZA

- 52 SELA DUŽ STAZE, OD KOJIH MNOGA NUDE SMEŠTAJ

- 2.300 PRIBLIŽNA STAROST U GODINAMA GRADA PETRE

KAKO STIĆI DO TAMO

Početak staze, Um Kajes, nalazi se na oko dva sata putovanja autobusom iz Amana, prestonice Jordana. Neki putnici pešače sami, mada Udruženje Jordanska staza pomaže u organizovanju vikend-tura, četvorodnevnih obilazaka delova staze i godišnje grupne ekspedicije.

Prenoćišta mogu da se organizuju u seoskim kućama ili u ekološkim prebivalištima o kojima se staraju lokalni beduini.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka