Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barselona i njena kultna arhitektura: Veličanstvene kuće koje svi želimo da obiđemo (FOTO)

Kada vam se ukaže prilika da obiđete Barselonu, a ljubitelj ste arhitekture, ovo su kuće koje morate da vidite.

 barselona-arhitektura-aps.jpeg Izvor: Foto: Anamaria Mejia/Shutterstock

Barselona je dobro poznata po kultnoj arhitekturi, bilo da je reč o katalonskom modernizmu, modernoj arhitekturi ili čuvenom mrežnom šablonu (grid pattern) koji je specifičan za okrug Eixample. Zahvaljujući neverovatnim arhitektama kao što su Antoni Gaudi i Josep Puig i Cadafalch, grad se odavno izdvaja ne samo u Španiji, već i u celom svetu po vrlo autentičnim zgradama koje možete samo ovde da vidite.

Možda će vas zanimati i:

Barselona i njena kultna arhitektura

Broj modernističkih zgrada u Barseloni je prilično velik, a ako volite ovaj stil arhitekture osećaćete se kao dete na igralištu i poželećete da ih sve posetite. Pogledajte u nastavku izbor najzanimljivijih zdanja Travel Magazina koji će vam pomoći da započnete sa arhitektonskim istraživanjem ovog krajnje neverovatnog grada.

Kuća Batljo

 Kuća Batljo, Barselona
Kuća Batljo, Barselona
Izvor: Wangkun Jia/Shutterstock

Kuća Batljo (Casa Batllo) je verovatno najzanimljivija zgrada katalonskog modernizma u Barseloni. Prvobitna zgrada sagrađena je 1877. godine kada u Barseloni još uvek nije bilo električnog svetla.

Godine 1903. kupio ju je Josep Batljo, istaknuti tekstilni industrijalac, koji je angažovao Gaudija da je sruši i sagradi novu kuću. Gaudi je umesto toga reformisao postojeću zgradu i pretvorio je u pravo umetničko delo.

Poznati arhitekta je koristio elemente kao što su keramika, kamen i kovano gvožđe da stvori fluidni prostor organskih oblika. Teško da postoji ravna linija u celoj zgradi. Krov svojim lučnim oblikom i mozaik pločicama podseća na leđa zmaja, što je navodno i bila želja Gaudija.

Kuća Amatler

 Kuća Amatler (Casa Amatller)
Kuća Amatler (Casa Amatller)
Izvor: Anamaria Mejia/Shutterstock  Kuća Amatler (Casa Amatller), foaje
Kuća Amatler (Casa Amatller), foaje
Izvor: Wikimedia Commons

Smeštena odmah pored kuće Batljo, Casa Amatller je prelepo zdanje koje je sagradio Josep Puig i Cadafalch u modernističko-gotičkom stilu sa holandskim uticajima. Zgrada je izgrađena za Antonija Amatlera, važnog industrijalaca čokolade.

Ovaj niz kuća čiji su deo Casa Amatller i Casa Batllo poznat je pod nazivom Manzana de la Discordia (Blok razdora). Uključuje četiri najvažnije modernističke zgrade u Barseloni, koje su projektovale četiri različite arhitekte, i sve u potpuno različitim stilovima. Ove zgrade predstavljaju definitivno najimpresivniju arhitekturu tog vremena.

Puig i Cadafalch je koristio elemente iz romaničke i katalonske gotike i reinterpretirao ih za fasadu koja je puna simbolike i dekorativnih elemenata. Kombinacija boja i materijala čini ovu zgradu istaknutom i danas.

 Niz kuća poznat pod nazivom Manzana de la Discordia
Niz kuća poznat pod nazivom Manzana de la Discordia
Izvor: alionabirukova/Shutterstock

Kuća Mila

Poznata i pod nazivom "La Pedrera" (Kamenolom), Casa Mila je zgrada koju je naručio industrijalac Pere Mila kada je Gaudi bio na vrhuncu svoje karijere i kreativnosti. Zgrada je u početku bila javno ismevana zbog svog neobičnog dizajna, ali se sada smatra jednom od najvažnijih modernističkih zgrada u Barseloni. Izgrađena je u periodu od samo četiri godine, i predstavlja Gaudijevo poslednje privatno rezidencijalno delo. Fasada je sa svojim kovanim gvozdenim balkonima talasaste i fluidne forme, koje je Gaudi uzeo od elemenata iz prirode.

 Kuća Mila, poznata i kao La Padrera što znači kamenolom
Kuća Mila, poznata i kao La Padrera što znači kamenolom
Izvor: Shutterstock

Casa Mila je proglašena UNESCO baštinom 1984. Tokom posete videćete impresivno potkrovlje sa Gaudijevim poznatim lukovima kontaktne mreže, kultni Warrior Rooftop i stan za stanare, gde možete da vidite kako je živela buržoaska porodica s početka 20. veka. Takođe ćete videti Dvorište cveća i Dvorište leptira, kao i izložbenu salu smeštenu u stanu porodice Mila.

Kuća šiljaka

 Casa de las Punxes ili Kuća šiljaka.
Casa de las Punxes ili Kuća šiljaka.
Izvor: Shutterstock

Casa de las Punxes, ili Kuća šiljaka, otvorena je za javnost tek od 2016. Zvanični naziv ove srednjovekovno inspirisane kuće je Casa Terradas, nazvana po porodici Teradas, koja je ovu zgradu naručila od arhitekte Puig i Cadafalch-a.

Poseta Casa de las Punxes malo se razlikuje od većine modernističkih zgrada Barselone. Pored učenja o istoriji kuće kroz interaktivne i edukativne prikaze, saznaćete sve i o Legendi o svetom Jordiju (Svetom Đorđu), zaštitniku Katalonije.

Zgrada je puna simbolike koja odaje priznanje svecu zaštitniku, a muzej vas vodi na putovanje kroz brojne višesenzorne prikaze koji kombinuju video i animaciju.

Kuća Visens

 Casa Vicens, prvo Gaudijevo remek-delo.
Casa Vicens, prvo Gaudijevo remek-delo.
Izvor: Shutterstock

Casa Vicens je prvo Gaudijevo remek-delo. Ali uprkos tome, to je "novo dete" u bloku svih modernističkih zgrada u Barseloni, jer je za javnost otvoreno tek od 2017. godine.

Izgrađena je za biznismena koji je trgovao novcem 1883. godine sa ciljem da bude njegova letnja rezidencija. Kuća Visens pokrenula je modernistički pokret u Kataloniji i Evropi, čineći ga veoma značajnim u arhitektonskom smislu.

Gaudi se odvojio od tradicije sa ovom zgradom koristeći razne materijale kao što su gvožđe, staklo, keramičke pločice i beton, i ugrađujući različite arhitektonske stilove sa mavarskim uticajima, te orijentalne i neoklasične elemente. Casa Vicens je po mišljenju mnogih najupečatljivija modernistička zgrada u Barseloni, sa svojim spoljnim izgledom u jarkim bojama. Bila je privatna rezidencija do 2014. godine i sada je svetska baština UNESCO-a.

Palata Gvelj

 Ulaz u Palatu Gvelj.
Ulaz u Palatu Gvelj.
Izvor: Shutterstock

Možda spolja ne liči na neko od njegovih dela, ali Palau Guell je sagradio Gaudi za svog prijatelja i industrijskog tajkuna iz 19. veka, Eusebija Gvelja.

Fasada ne liči ni na šta što je Gaudi ranije izgradio, što je po našem mišljenju čini zanimljivijom i intrigantnijom. Međutim, moći ćete da prepoznate njegov zaštitni pečat u enterijeru.

U celoj zgradi pronaći ćete lukove, a na zadnjem dvorištu i krovnoj terasi mozaike, kao i druge karakteristične Gaudi elemente.Palau Guell se nalazi u Gotskoj četvrti, što je takođe neobično, jer se većina modernističkih zgrada u Barseloni nalazi u okrugu Eixample. Obavezno ne propustite posetu štalama u podrumu, koje su prilično impresivne! Takođe, Palata Gvelj nije toliko popularna kao druge Gaudijeve zgrade, pa ćete verovatno zgradu imati za sebe i još nekolicinu ljudi.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka