Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pođite u obilazak glavnog grada Turske: Upoznajte istoriju i osetite atmosferu ANKARE

Autor Edin Krnić

Saradnik National Geographic Srbija, Edin Krnić, vodi vas kroz Ankaru, upoznaje sa njenom atmosferom i istorijom, ali i daje korisne savete svima onima koji požele da posete glavni grad Turske.

  Izvor: Foto: Edin Krnić

Glavni grad Turske je grad koji ćete zavoleti već prilikom prvog susreta. Ja sam u Ankaru stigao autobusom iz Konije, a vožnja veoma luksuznim i novim autobusom je trajala tri sata. Svi ovi autobusi tokom putovanja svojim putnicima besplatno služe vodu, kafu, čaj, te još i neki sok i kolač po izboru. Stigli smo na veoma moderan autobuski terminal na kome je sve besprekorno organizovano, od prijema ili transfera putnika za neki drugi grad ili odlaska u bilo koji deo Ankare ili aerodroma Esenboga.

Od svog prijatelja Džana sam dobio informaciju da je najbolje odsesti u modernom delu grada Kizlayu, ili kako ga neki od milošte nazivaju "turski Tajm skver"(Time square).

Možda će vas zanimati i:

Na autobuskoj stanici sam dobio savet da ću do trga Kizlay najlakše i najjednostavnije stići metroom iako na izlazu iz zgrade prolazi veliki broj autobusa i dolmuša - najpopularnijeg prevoznog sredstva u Turskoj kada su u pitanju gradske i kraće međugradske relacije, ja sam se odlučio za metro, jer je najbrži. Metro stanica je smeštena tik uz autobusku, a dobro vidljivi znakovi duž cele staze će vas lako odvesti do polazne tačke. Od stanice Ašti do Kizlaya je bilo osam stanica, ali smo stigli za nepunih 15 minuta.

 Autobuska stanica, Ankara
Autobuska stanica, Ankara
Izvor: Edin Krnić

 Vožnja metroom. Od stanice Ašti do Kizlaya potrebno je osam stanica, a stiže se za nepunih 15 minuta
Vožnja metroom. Od stanice Ašti do Kizlaya potrebno je osam stanica, a stiže se za nepunih 15 minuta
Izvor: Edin Krnić

Za sve one koji nameravaju doći na nekoliko dana u Ankaru, nije obavezno rezervisati smeštaj pre dolaska već se na licu mesta mogu odlučiti za neki od mnogobrojnih hotela kojih ima u krugu od jednog kvadratnog kilometra, a izbora ima za svačiji ukus i džep. Ovo namerno napominjem jer mnogi turisti već nakon prvog ili drugog dana odluče da promene smeštaj kako bi u Ankara Kalesi ili Altingagu osetili duh stare Ankare.

Cena noćenja sa doručkom kreće se između 20-60 evra, a po mom sudu i iskustvu na proputovanju po Turskoj, najtoplija i najbolja usluga je u hotelima koji koštaju između 30-40 evra. Takođe moram napomenuti da je u svakom hotelu u cenu noćenja uključen i izuzetno bogat doručak bez obzira na kategoriju odabranog smeštaja.

Nakon što sam se smestio, odlazim u obilazak znamenitosti po Ankari.

Prva od njih je Mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, koji se nalazi u Antikabiru, a dovde je najjednostavnije doći taksijem koji vas neće koštati više od 20 TL.

 Mauzolej Mustafe Kemala Ataturka
Mauzolej Mustafe Kemala Ataturka
Izvor: Edin Krnić  Staze parka oko Mauzoleja
Staze parka oko Mauzoleja
Izvor: Edin Krnić

Moja je preporuka da pre dolaska u mauzolej ostavite sve stvari u hotelu, jer se na ulazu moraju proći veoma restriktivne kontrole koje vam neće dozvoliti unošenje stvari koje su zabranjene, a isto tako je nemoguće uneti ruksak ili neku veću torbu u mauzolej, već se ista ostavlja na ulazu, i ona će vam pri izlasku biti uredno vraćena.

Već na samom ulazu se vidi raskoš i lepota ovog komleksa koji je okružen zelenilom i predivnim cvetnim aranžmanima, a pomalo sam bio ponosan i zbog toga jer je najveći broj sadnica Turskoj poklonila nekadašnja SFR Jugoslavija. Iako su ovde zasađene sadnice iz mnogih zemalja sveta, tabela na ulazu je bila vidljiv dokaz da je SFRJ poklonila oko 50 odsto sadnica za ovaj mauzolej.

Nakon petominutne šetnje širokim i veoma urednim stazama parka, stižem do Mauzoleja gde je sahranjen otac moderne Turske – Mustafa Kemal Ataturk. Izgradnja Mauzoleja je započeta 1944. godine, a projekat je osmislio turski arhitekta Emin Onat. Radovi na ovom remek-delu su trajali punih devet godina, a zvanično je otvoren 1. septembra 1953. godine.

Možda će vas zanimati i:

Na platou se nalaze stražari koji mirno stoje i odaju počast ocu nacije, dok je po samom kompleksu veliki broj pripadnika obezbeđenja čije oči motre na svakog posetioca mauzoleja, te će isti upozoriti svakog ko se ne ponaša u skladu sa pravilima koja ovde važe. Strogo je zabranjeno sesti bilo gde, spustiti kaput, jaknu ili eventualno manju torbu koju su vam dozvolili uneti, a prilikom mimohoda u mauzoleju ne sme biti dužeg zadržavanja. Svim posetiocima, međutim, dozvoljeno je da se zaustave na kratko kako bi se uslikali i odali počast Mustafi Kemalu Ataturku. Na izlasku iz mauzoleja se može otići do suvenirnice gde možete izuzetno povoljno kupiti neki suvenir sa likom Oca nacije ili kafe bara gde se svaki posetilac može okrepiti kafom, čajem ili nekim prirodnim sokom. Iako sam imao privilegiju da ovde budem na dan kada je umro Ataturk i prisustvujem komemoraciji, zbog trenutne pandemije nisam mogao posetiti muzej jer je, nažalost, bio zatvoren za sve posetioce.

Stari centar Ankare

Nakon Antikabira, odlazim do Altindaga, nekada starog centra Ankare. Ankara se nalazila na raskrsnici istorijskih ruta i njen strateški položaj dobio je novi značaj kada je grad postao glavni grad novoosnovane republike. Posle se Ankara razvila prilično brzo i postala druga metropola Turske.

 Pogled na Ankaru
Pogled na Ankaru
Izvor: Edin Krnić

Ipak, stara Ankara zadržala je svoj identitet, a postoje i neke četvrti koje još uvek privlače svojim istorijskim obeležjima. Među njima su glavna obeležja Ankara kalesi (tvrđava Ankara) i Hamamonu (kvart koji je još od Osmanskog carstva bio poznat po velikom broju hamama odnosno turskih kupatila). Ovaj deo Ankare je zahvaljujući glavnom gradu i vladi Turske renoviran i ovim činom mu je ne samo vraćen stari sjaj, već je Hamamonu postao jedna od važnijih turističkih atrakcija za sve one koji dođu u Ankaru, pa makar i na jedan dan. 

 Renoviranje starog dela Ankare
Renoviranje starog dela Ankare
Izvor: Edin Krnić

 Deo Ankare koji se renovira
Deo Ankare koji se renovira
Izvor: Edin Krnić

Hamamonu je najbolje definisati kao jedan od centara umetnosti i zanata u Ankari sa mnogim kulturnim aktivnostima. Duž ulice Sanat Sokağı je moguće videti zanatlije i umetnike kako prave svoja umetnička dela, a ista je moguće kupiti po veoma povoljnim cenama. Ovde se takođe svakog vikenda u restoranima može uživati uz izvrsna jela i u dobroj muzici koja će na svakom gostu ostaviti upečatljiv trag tokom boravka u Altindagu.

Osim tradicionalnih turskih jela i slatkiša, mnogi restorani ovde nude i brojna internacionalna jela iz raznih zemalja. Najbolji i najlepši provod je u vreme meseca Ramazana kada se ovde nakon iftara (prekid posta za vreme Ramazana) svako veče održavaju fešte i razne aktivnosti. Nedaleko od Hamamonua se nalazi još jedan biser Ankare, a to je Ankara kalesi (utvrđenje Ankara). Iako ne postoje precizni podaci kada su udareni temelji ovog utvrđenja, poznato je samo da je postojalo u drugom veku pre nove ere.

Padalo je u ruke Rimljana, Vizantije, Seldžuka i na kraju Osmanlija, a arhitektura kuća u unutrašnjosti utvrđenja je tipično osmanlijska.

Možda će vas zanimati i:

Projekat renoviranja kuća je u ovom delu nastavljen kada je dovršen Hamamonu. Prva etapa je već završena i ne znam da li su ove kuće i sokaci lepši u svitanje kada nema nikog na ulicama ili već od devet sati kada vredni trgovci izlažu suvenire po zidovima svojih kuća, ili pak uveče kada u nekom od restorana možete pojesti veoma ukusnu hranu dok uživate u pogledu na prelepu Ankaru. Ovde se takođe još uvek mogu videti stare istrošene i poluporušene kuće, ali će i one u skorije vreme vratiti stari sjaj, i to sve zahvaljujući Vladi Republike Turske i gradu Ankara koji finansiraju ovaj projekat.

 Stari zanati, Ankara
Stari zanati, Ankara
Izvor: Edin Krnić

Neke od ovih kuća su pretvorene u hotele i moja je preporuka ovde ostati makar jedno veče kako biste osetili sve čari i lepote stare Ankare. Ispred glavne kapije Ankara kalesi se nalazi Muzej Rahim Koč, u kome na donjem spratu možete na slikovit način videti kako je nekada izgledala stara Ankara i koji su zanati bili najpopulularniji u ovom gradu.

Bilo da ste došli u Ankaru na odmor, poslovno ili samo na jedan dan, znamenitosti koje ne smete propustiti su: Antikabir, Hamamonu i Ankara kalesi, a sve to u pauzama začiniti fenomenalnom turskom kuhinjom i slatkišima kojih je u ponudi toliko da bi očima pojeli svaki komad koji vidite na policama, a kasnije i u tanjiru, te na kraju sve dodatno začiniti turskom kafom ili čajem.

 Slatkiši
Slatkiši
Izvor: Edin Krnić

Na kraju bih dodao još dve veoma bitne informacije: ko je prilično udaljen od centra grada, čak 65 km, sa aerodroma Esenboga saobraćaju autobusi do centra grada svakih pola sata, a cena karte je 11 lira, što je izuzetno povoljno jer na ovoj ruti saobraćaju veoma luksuzni autobusi i, kao i to da se na svim prodajnim mestima, kafićima, restoranima i hotelima može plaćati gotovinom ili kreditnim karticama. Iz Istanbula ima dnevno oko 25 letova sa sva tri aerodroma, a moguće je doći i vozom ili autobusom, dok vožnja traje između 6 i 7 sati u zavisnosti od kompanije kojom se putuje. 

Možda će vas zanimati i:

Edinove reportaže možete pročitati na linkovima:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka