Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istražite lepote naše zemlje: Uživajte u šetnji Palićem i u obilasku Kelebije - najsevernijeg naselja u Srbiji

Neobične drvene građevine sa početka 20. veka, jezero, Veliki park, mir i tišina, čine Palić jedinstvenim i odličnim mestom za odmor i uživanje.

  Izvor: Foto: TO Subotica

Palić, jezero i istoimeno naselje, nalazi se 8 kilometara istočno od Subotice. Neobične drvene građevine sa početka 20. veka, jezero, Veliki park, mir i tišina, čine Palić jedinstvenim i odličnim mestom za odmor i uživanje.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Palić odlikuju umerena klima, velik broj sunčanih sati i povoljni vetrovi. Palićko jezero je plitko, tipično ravničarsko, ima oblik slova "L" i dugačko je oko 17 km. Jezero je, u prošlosti slano sa lekovitim muljem i vodom, doživelo svoj vrhunac kao banja i mondensko letovalište na prelazu 19. u 20. vek. Palić je bio ekskluzivno lečilište i ostao omiljeno letovalište. Palićki Veliki park predstavlja jedinstveni ambijent nastao spojem prirodnih vrednosti i arhitektonskog nasleđa. Ovo nasleđe, uz pitoreskne palićke vile, čine monumentalni secesijski objekti namenjeni odmoru i uživanju: Vodotoranj, Velika terasa, Muzički paviljon i Ženski štrand.

Danas na Paliću postoje hoteli visoke kategorije, renovirane luksuzne vile izgrađene u takozvanom Palićkom stilu i mnogobrojni objekti privatnog smeštaja. Odlični restorani i kafići, sportski i rekreativni tereni, plaže, Zoološki vrt, biciklističke i pešačke staze, niz raznovrsnih događaja i festivala, zabavni sadržaji i dr. čine bogatu ponudu turističkog centra Palić.

Šetnja palićem

Kada je početkom 20. veka banja Palić obnavljana, zamisao arhitekata novih objekata bila je da u banju Palić stupite kroz grandiozan ulaz, majstorski izrezbarenu kapiju – palićki Vodotoranj.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Palićki Vodotoranj; Foto: TO Subotica

Tu započnje šetnja a nastavlja se glavnom alejom Velikog parka (1840.). On danas predstavlja jedinstveni ambijent nastao spojem prirodnih vrednosti i arhitektonskog nasleđa, koje uz spomenuti Vodotoranj, čine monumentalni objekti namenjeni odmoru i uživanju: Velika terasa, Muzički paviljon i Ženski štrand (1912.). Oni su projektovani u stilu secesije, odnosno njene mađarske varijante koja je inspiraciju pronašla u folkloru, u seoskim rukotvorinama, čipkama i vezu. Autori ovih jedinstvenih objekata su arhitekti koji su u obližnjoj Subotici projektovali Gradsku kuću i sinagogu.

  Izvor: Foto: TO Subotica

Velika terasa; Foto: TO Subotica

Pre nego što stignete do Velike terase, skrenite širokom alejom desno ka Teniskom klubu, koji je osnovan 1878. godine. Tu potražite, sakrivenu u parku, jednu od najlepših pozornica u zemlji. To je Letnja pozornica, izgrađena je od netesanog kamena po projektu lokalnog arhitekte. Od 1950. godine ona je mesto održavanja brojnih festivala, koncerata i predstava. Odatle nije daleko Velika terasa. Ona je čuvena po svojoj monumentalnoj balskoj dvorani. Dve prostrane terase sa pogledom na jezero su srce ovog objekta koji se sada nakon adaptacije ponovo rađa da bi postao veliki moderan kongresni centar i ugostiteljski objekat.

Levo i desno od terase nalaze se hoteli Park i Jezero koji su podignuti još sredinom 19. veka. Ispred njih stoje čuvene keramičke Plave vaze. Vaze sa likom Vodenog boga stigle su na Palić 1910. godine. Ovakve vaze nekada su krasile i Gradski park u Beču.

  Izvor: Foto: Profimedia

Plave vaze; Foto: TO Subotica

Od Velike terase, šetnju nastavite širokom stazom ka jezeru. Pored vas će ostati Muzički paviljon namenjen promenadnim koncertima koji se i danas organizuju. Na kraju šetališta koji od Vodotornja, kroz Veliku terasu vodi do jezera nalazi se Spomen česma. Legenda kaže da je na spomeniku isklesan lik Palićke vile, lepotice rođene iz talasa palićkog jezera.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Spomen česma; Foto: TO Subotica

Šetnju nastavite obalom do Ženskog štranda koji je nekada sakrivao kupačice od znatiželjnih pogleda a danas mami da zavirite i pogledate ovaj neobičan objekat na vodi. Nastavljajući šetnju obalom ka zapadu stižete do Vermešovih vila sagrađenih 1893. godine: Vile Luzja i Bagojvar (Sovin grad) i bronzane statue Lajoša Vermeša. Vermeš, Subotičanin, veleposednik i sportista, od 1880. do 1914. godine na Paliću je, u duhu olimpizma, organizovao sportske igre okupljajući stotine ondašnjih najboljih sportista iz skoro cele Evrope. U blizini ovih objekata nekada su se nalazili tereni za sportska takmičenja.

Šetnju Palićem možete da završite ovde ili da odavde krenete u otkrivanje drugih palićkih tajni. Tajnovitost njegovih pejzaža oduvek je plenila srca generacija posetilaca.

Neobične drvene građevine sa početka 20. veka, jezero, Veliki park, mir i tišina, čine Palić jedinstvenim i odličnim mestom za odmor i uživanje.
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Palić; Foto: TO Subotica

Ostale zanimljivosti Palića

Tu je i poznati palićki ZOO vrt čuven ne samo po bogatoj kolekciji životinja i biljaka već i po humanom pristupu čuvanju životinja. Zoo vrt je osnovan 1949. godine. Koncept, lepota, uređenost i tretman životinja svrstavaju ovaj Zoo vrt među vodeće u ovom delu Evrope. Ovde posetioci mogu da uživaju u posmatranju preko 150 životinjskih vrsta, da decu prepuste čarima velikog igrališta ili zajedno uživaju u bebi Zoo vrtu - što je posebna atrakcija za najmlađe.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

ZOO vrt; Foto: TO Subotica

Na Paliću je u toku izgradnja savremenog Aqua parka, koji će upotpuniti bogatu ponudu, a čije se otvaranje očekuje tokom sledeće godine.

Uz Palić je neotuđivo vezan pojam salaša koji svojom arhitekturom, domaćom kuhinjom, tradicionalnom muzikom i naivnom umetnošću sve više privlači ljubitelje starinskog načina života. Čarde, oaze mira, zelenila, svežine, dobre hrane, razbibrige i dobrog provoda, takođe su vezane su za Suboticu, Palić i okolinu. Danas su one ovde mesta za predah, rasterećenje od briga svakodnevnice i dobrog zalogaja, pogotovo za ljubitelje riblje čorbe.

Dvanaestak kilometara istočno od Subotice, nalazi se Specijalni rezervat prirode Ludaško jezero, - mesto gde jata ptica selica putujući od norveških fjordova do reke Nil nalaze svoje mesto za odmor. Ono predstavlja jedno od najvažnijih jezerno-močvarnih eko sistema u Evropi i zaštićeno je Ramsarskom konvencijom. Pojedinačni i ušoreni salaši u okolini jezera, predstavljaju nerazdvojivu celinu sa bogatim prirodnim vrednostima, a u obilazak istih se kreće iz savremenog Vizotorsko-edukativnog centra.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: TO Subotica

Kelebija

Kelebija je najsevernije naselje u Srbiji. U pisanim dokumentima se pominje skoro sto godina pre Subotice jer se nalazilo na važnoj saobraćajnici. Na ovom putu, turistima su zanimljivija dva objekta. Prvi se nalazi sa leve strane puta pre ulaska u selo Kelebija i to je Vinski salaš Čuvardić. Za najavljene grupe se organizuje degustacija vina i pripremaju se specijaliteti stare domaće kuhinje.

Drugi objekat se nalazi na izlasku iz naselja a neposredno pre Graničnog prelaza. To je ergela Kelebija. Ovde ima više od 60 lipicanera i drugih konja. Savremene štale, fijakeri, kolekcija kočija, trkačka staza, jezerce i lep park su samo neke od stvari koje ćete zateći u ovoj nadaleko poznatoj ergeli. Posetioci imaju priliku da jašu, da se provozaju kočijama ili da pogledaju kratak performans najboljih jahača ergele.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Subotice, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka