Neke od najzanimljivijih evropskih vinskih regija su upravo ostrva.
Od obala Sicilije do obala Korzike, pronaći ćete prelepe primorske vinograde u kojima se proizvode jedinstvena, vrhunska vina, piše Travel Magazine. Upoznajte pet primamljivih ostrvskih vinskih regija.
Santorini
Na grčkom ostrvu Santorini, uzgajivači gaje vinovu lozu assyrtiko u niskim košarama zvanim koulara. U pitanju je poseban metod dizajniran za zaštitu plodova od jakog ostrvskog vetra i sunca. Ovaj prepoznatljiv pristup zasnovan je na znanju i iskustvu regije sa hiljadama godina vinogradarske istorije. Erupcije vulkana izvor su ove markantne zemlje, kao i vinogradarskog teroara. Grožđe se vlaži iz morske magle koja se noću diže, dok vetar Meltemia održava biljke svežim i bez bolesti. Zapanjujuća lepota Santorinija privlači posetioce iz celog sveta, mnogi od njih nesvesni su koliko je celo ostrvo bogato porodičnim vinarijama malog obima.
Sicilija
Sicilija, najveće ostrvo u Sredozemnom moru, fascinira posetioce vinogradima zasađenim u senci jednog od najaktivnijih vulkana na Zemlji, planine Etna. Ostrvo staro 3.000 godina ima vinarsku kulturu koja datira još od Grka. Izvorne sorte grožđa kao što su grilo i nero d’avola su ovde vodeći izvozni brend. Gledajući ka autentičnosti, mnogi uzgajivači vraćaju se u prošlost, naseljavajući vinograde drevnim grožđem poput katarato, inzolije i frapatoa, a ne međunarodnim sortama koje su prethodno umanjile vernost sicilijanskog vina.
Korzika
Korzika, francusko ostrvo sa devet zaštićenih vinorodnih područja, ima mediteransku atmosferu sa kontinentalnom klimom – planinski sneg zimi i vrućinu leti. Ostrvo je puno raznolike zemlje koju čine razna tla, uključujući krečnjak, glinu, vulkanski peščar i granit. Vetar oblikuje podneblje, dok legendarni maestral duva sa severa, a jugo sa juga. Vermentinu (poznat i kao vermentino ili rola) i nielluccio su ovde primarno grožđe, a Feničani su zaslužni za uzgoj vermentina u antičko doba. Slično flori na obroncima brda pronađenoj na jugu kontinentalne Francuske, ovde je teroir prepun makije, biljne mešavine koja vinu daje aromatičan ukus.
Hvar
Hvar je hrvatsko ostrvo uz dalmatinsku obalu i drevna luka u Jadranskom moru. Sela na brdima dom su vinograda. Drevni Grci su vodili vinarstvo, a sada je ostrvo prošarano niskim kamenim zidovima i terasama koje ocrtavaju različite regije rasta. Bogdanusa, što u prevodu znači „dar od Boga“, grožđe je poreklom sa ostrva. Plavac mali, dalmatinski rođak zinfandela, ovde uspeva u nekim od najstarijih zasada sorte.
Lanzarote
Lanzarote je Kanarsko ostrvo smešteno oko 128 kilometara od zapadne obale Maroka. Nakon što je razarajuća erupcija vulkana 1700-ih dovela do toga da stanovnici preispitaju poljoprivredne metode, okrenuli su se uzgaju grožđa koje uspeva u pepeljastom tlu. Grožđe malvasia volcanica je rodna sorta, a vinogradi crne zemlje su niz izdubljenih uglova koji su potkovani skloništem od kamenih opeka. Niski potez štiti biljke od isušivanja na vetru. Široko razmaknute vinove loze ovde izgledaju poput riblje ljuske koja sistematski klizi duž pejzaža.
Možda će vas zanimati i: