Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istražite Vražji kamen, mesto satkano od legendi

Ovaj prirodni fenomen nazi se na krajnjem jugoistoku Srbije uz granicu sa Bugarskom i Republikom Severnom Makedonijom.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Nekada davno đavoli su pokušali da spoje dve obale kako bi preusmerili tok reke Pčinje. Kamenje za branu su uzimali sa svih okolnih brda, ali reka se nije dala. Kada im je kamenje nestalo, uputili su se u Končuljsku klisuru. U povratku su bili spori i često su zastajali da se odmore. Kada su stigli do sela Klinovac, počelo je da sviće. Kako ih meštani ne bi otkrili, kamenje koje su nosili iz Končuljske klisure morali su tu da ostave.

Ovo je samo jedna od legendi koju možete čudi od meštana ako ih pitate kako je nastao Vražji kamen.

Povezane vesti

Ovaj prirodni fenomen nazi se na krajnjem jugoistoku Srbije uz granicu sa Bugarskom i Republikom Severnom Makedonijom.

Vražji kamen je prirodni fenomen nastao erozijom stena. Reka Pčinja je nekada davno prosekla stenu, a stubove, visoke do 60 metara, je stvorila denudacija. Ovo mesto koje se nekada zvalo Prosečnik se nalazi na nadmorskoj visini oko 800 metara, ima oko desetak kamenih kupa koje čine sam Vražji kamen.

Na vrhu jedne od najviših kupa smeštena je i crkvica. Na osnovu arhitekture i živopisa procenjuje se da je izgrađena u periodu između 1350. i 1380. godine, a prate je, naravno, brojne legende. Možda najživopisnija od svih je jedna tragična, o momku i devojci, zbog koje se i danas u toj crkvi niko ne venčava i ne krsti.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Profimedia

Priča kaže da je on bio sin iz bogate, a ona lepotica iz siromašne kuće. Uprkos protivljenju roditelja, dvoje mladih su se ipak venčali u crkvici. Mladencima je upriličeno venčanje kakvo dolikuje. Tradicija tog kraja kaže da mladenci nakon venčanja treba da uzjašu okićene konje. Međutim, mladoženjin konj se uplašio svadbarske muzike, pojurio prema provaliji i survao se, zajedno sa mladoženjom na leđima, a nesrećna mlada skočila je odmah za njim.

Uprkos legendama i pričama o tome kako je ovo mesto ukleto, u narodu se proširilo i verovanje da boravak u ovoj crkvi leči neplodnost. Veruje se da Bog daje decu svima koji pohode crkvu u ime ljubavi tek venčanog para koji je, kako legende kažu, stradao, a da poroda nije imao.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Priče i reportaže o mestima u Srbiji koja možete da istražite, potražite na linku:

ISTRAŽI SRBIJU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka