Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je oblast pored reke Ajdaho postala šahovska tabla?

Pre dva veka, jedna od kompanija u Sjedinjenim Državama dobila je pravo na delimično krčenje šume u dolini reke Priest. "Šablon" koji je nastao kao rezultat je sada vidljiv iz svemira.

  Izvor: Foto: NASA

NASA je objavila fotografiju snimljenu iz Međunarodne svemirske stanice. Na snimku se nalazi zemljište u blizini reke Prist, ali ono što vidimo zapravo liči na šakovsku tablu. Tamni trgovi su teritorija obrastala drvećem, a svetli trgovi snijeg leže na praznom terenu.

Ova geometrija bila je rezultat istorijskog ugovora koji je američka vlada zaključila sa Severno-pacifičkom železnicom u 19. veku. Prema dokumentu, svaka druga kvadratna milja (2,6 kvadratnih kilometara) šume data je za potrebe železničkih radnika. 

Lokacije koje pripadaju Severno-pacifičkoj železnici kasnije su prodate privatnim drvoprerađivačkim preduzećima ali su nastavila da se seku prema ustaljenoj tradiciji. Ovim rešenjem izbegava se krčenje šume: drveće se seče selektivno, a ona stabla koja ostanu, nastavljaju da vrše svoju funkciju, koja uključuje i zaštitu obale od erozije.

Fotografiju je napravio član posade Ekpedišn 50, 4. januara 2017. godine, digitalnim fotoaparatom Nikon D4 koji koristi objektiv veličine 1150 milimetara.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka