Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Remek-delo prirode: Kako je nastao Prolaz divova u Irskoj?

Istražite jedno od najneverovatnijih mesta Severne Irske.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Legenda kaže da je ovo parče zemlje, tačnije okeana - bilo poprište borbe dva diva. Priča ima nekoliko verzija, ali ona najpoznatija kaže da je irski ratnik Fin Mekul pobacao ploče po okeanu kako bi stigao do svog škotskog rivala Benandonera.

Legende su divne i romantične i bude nacionalni zanos, ali evo šta kaže nauka.

Prolaz divova zapljuskuje Atlantski okean i on predstavlja verovatno jednu od najprepoznatljivijih prirodnih lepota Irske. Bedem divova sastoji se od više od 40.000 stubova, od kojih je većina šestostrana - ima oblik matica.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

Stvoren od ohlađene magme, a bilo je potrebno skoro 60 miliona godina erozije da stubovi budu vidljivi. Naučnici veruju da su konačno otkriveni nakon poslednjeg ledenog doba, pre oko 15.000 godina.

Povezane vesti

Iako izgledaju kao nešto  što je moglo biti napravljeno ljudskom rukom, to nije slučaj. Tokom paleocenske epohe, na Antrimu se odvijala intenzivna vulkanska aktivnost, pri čemu je visoko fluidni otopljeni bazalt prodro kroz krednu osnovu i formirao ekstenzivni lavni plato. 

Kako se lava hladila, dolazilo je do kontrakcije. Horizontalna kontrakcija je uzrokovala pucanje na način sličan suvom blatu, sa procepima koji su se širili sa hlađenjem mase, ostavljajući strukture nalik na stepenište.

Istražite jedno od najneverovatnijih mesta Severne Irske.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka