Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Surova klima i gotovo netaknuta priroda: Planina Nidže i njen slavni vrh - Kajmakčalan

Upoznajte odlike planine Nidže.

  Izvor: Shutterstock

Na granici između Grčke i Severne Makedonije prostire se planina Nidže ili Voras, kako joj je naziv na grčkom. Na najvišem vrhu ove planine Kajmakčalanu, čija je visina 2.524 metara, odigrala se jedna od najtežih ali najveličanstvenijih borbi srpske vojske u Prvom svetskom ratu. 

Od Bitolja udaljena oko 40 kilometara, planina Nidže, sa makedonske strane je karakteristična po skoro netaknutoj prirodi: bogatim šumama bora, čistim rekama i pašnjacima na preko 2000 metara nadmorske visine. Nastala rasedanjem tokom tercijera i čine je uglavnom paleozojski škriljci, a na najvišim delovima ima mezozojskih odlika.

Možda će vas zanimati i:

Planina Nidže se prema severozapadu graniči sa Skočivirskom kotlinom, a Crna reka se u velikom luku sliva do reke Satoke, koja dalje protiče desno, pravcem više od 90 stepeni jugoistočno do sliva sa Gradaštanskom rekom.

Na planini Nidže nalazi se ski centar koji je leti zatvoren, ali uvek se u njemu nalazi letnji čuvar koji savetuje posetioce da li da se odvaže i upšte kreću u posetu vrhu. Klima na vrhu planine Nidže je surova i brzo se uz jak vetar može stvoriti i oluja. Oblaci se ponekad spuste toliko nisko da se sam vrh i ne vidi dok se na njega ne popne.

Iako nikada nije propisno obeležen, na planini Nidže nalazi se Muzej na otvorenom, jer se na njoj nalaze brojna vojnička groblja, rasute čaure i geleri, a na samom vrhu nalazi se mala crkva posvećena Svetom Iliji u kojoj se nalazi urna u kojoj je nekada počivalo srce Arčibalda Rajsa.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka