Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pećina Majke Šipton i "začarani" izvor koji predmete pretvara u kamen

Pogledajte jednu od najstarijih turističkih atrakcija u Velikoj Britaniji i otkrijte koje tajne se tamo kriju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za Majku Šipton govorilo se da je veštica i proročica koja je predviđala strahote i katastrofe, a svoja proročanstva govorila je u stihu. 

Navodno je rođena kao Ursula Sauteli u pećini u šumama Nerzbora. Legenda kaže da joj je majka bila veštica, ali i prostitutka, a da joj je otac bio sam đavo. Majka Šipton opisivanaje kao veoam ružna žena. Bila je povezivana sa svim tragičnim događajima i mračnim tajnama u okolini. Verovalo se i da je ona začarala izvor koji predmete pretvara u kamen.

Čak i kada je umrla krivili su je za mnoge čudne događaje širom Velike Britanije, Australije i Sjedinjenih Država, tokom 17, 18. i 19. veka.

Prema legendi, predvidela je Špansku flotu, veliku kugu u Londonu, veliki požar u Londonu, pogubljenje Marije, kraljice Škotske, a prema nekim pričama i internet: "širom sveta misli će leteti treptajem oka".

Majka Šipton ostavila pozamašno nasleđe. Objavljeno je nekoliko knjiga sa njenim proročanstvima, a njeno ime krasi brojne pabove, ali i bedževe, magnete i druge sitnice koje se prodaju u suvenirnicama. 

Čak je i jedna leptirica - čije šare na krilima izgledaju kao veštica - po njoj dobila ime. 

Pećina majke Šipton u Severnom Jorkširu na reci Nid, zajedno sa izvorom, smatraju se jednom od prvih turističkih atrakcija u Velikoj Britaniji.

Povezane vesti

Turisti na izvor dolaze od 1630. godine, i vekovima ostavljaju predmete kako bi ih voda pretvorila u kamen. Nekada je taj fenomen smatran delom čarobnjaštva, međutim danas se zna da je to rezultat neobično velike količine minerala koju voda sadrži. Kada se predmet ostavi da voda kaplje na njega - oko predmeta se, procesom petrifikacije, u roku od 4-5 meseci, stvori "ogratč". Ova voda je zabranjena za piće zbog prevelike količine kalcita.

Pogledajte jednu od najstarijih turističkih atrakcija u Velikoj Britaniji i otkrijte koje tajne se tamo kriju.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka