Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istražite Meteore - "lebdeće" manastire smeštene na stenama

Meteori se nalaze se u centralnoj Grčkoj i predstavljaju jedan od najznačajnijih kompleksa pravoslavnih manastira.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kompleks manastira Meteori, pravo je čudo arhitekture. U prevodu sa grčkog Meteora znači "lebdeće kamenje", a manastiri smešteni na stenama-stubovima koje su već same po sebi pravo čudo prirode, upravo i odaju takav utisak - kao da lebde.

Manastiri na stenama oslikavaju baš ono što su monasi srednjeg veka, koji su crkve i izgradili, i tražili - mir i "savršenu tišinu". 

Manastiri su građeni od četrnaestog do sedamnaestog veka i do kraja tog razdoblja bilo ih je ukupno 26, od kojih je do danas sačuvano svega šest. Grupa manastira Meteora igrala je veoma značajne uloge kroz različite periode grčke ustorije, čuvajući grčki jezik i kulturu.

Povezane vesti

Povezane vesti

Od šest sačuvanih manastira, dva su muška, a tri ženska, a grupu manastira čine: manastir Svetog Stefana (Agios Stefanos), manastir Svete Trojice (Agia Triada), manastir Veliki Meteori (Megalo Meteoron), Varlam (Varlaam) i manastir Rusanu (Roussanou).

Manastir Veliki Meteor ili Preobraženjski manastir glavni je i najveći manastir iz grupe manastira koji pripadaju kompleksu Meteori i nalazi se u blizini grada Kalambake. Izgrađen je u atonitskom stilu u obliku krsta, sa dvanaestostranom kupolom i konhama.

Manastir Varlam drugi je najveći manastir u kompleksu Meteora. Izgrađen je 1541., a oslikan 1548. godine. Crkva je posvećena Svim Svetima, i izgrađena je takođe u atonskom stilu upisanog krsta sa kupolom. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Shutterstock/ Manastir Varlam

Manastir Svetog Nikole Anapauskog, sagrađen u šesnaestom veku, ima malu crkvu koju je 1527. godine oslikao poznati kritski slikar Teofan Krićanin.

Manastir Svetog Stefana jedini se ne nalazi na litici, nego na ravnici, što ga je i učinilo dostupnim za granatiranje tokom Drugog Svetskog rata. Međutim, nekoliko godina po završetku rata, monahinje su ga preuredile i danas je on ženski manastir.

Povezane vesti

Manastir Rusanu ili manastir Svete Varvare smešten je nešto niže u odnosu na druge manastire Meteora. Do njega se dolazi preko mosta koji je prvobitno bio izgrađen od drveta, a tek kasnije i od čvršćih materijala. U manastiru Rusanu monahinje čuvaju mošti svetiteljke Varvare, veoma značajne u srednjevekovnoj istoriji.

Author: Vlahos Vaggelis Software:Adobe Photoshop Elements 5.0 (20060914.r.77) Windows Created: 2008:01:17 11:54:28
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons /Manastir Rusanu

Manastir na samom vrhu stene je manastir Svete Trojice izgrađen 1457. godine. Zbog svog položaja predstavlja najkarakterističnijus sliku Meteora - veličanstevena stena sa manastirom na vrhu, a u pozadini dolina reke Pinios sa lebdećim vrhovima planinskog lanca Pindos i njegovim gustim šumamma i strmim padinama.

Meteori su na listi svetske kulturne baštine i pod zaštitom UNESCO

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka