Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte Čačak: Grad sporta, kulture i umetnosti

Čačak je grad koji se svrstava među veće gradove u Srbiji sa prepoznatljivom arhitekturom i bogatim spomeničkim nasleđem

  Izvor: Foto: promo

U gradu Čačku nalaze se brojni spomenici kulture, sakralni objekti i ustanove kulture od nacionalnog značaja: Narodni muzej, Hram Vaznesenja Hristovog iz XII veka, Umetnička galerija “Nadežda Petrović”. Poznati arheološki lokaliteti i kulturno-istorijski spomenici u Čačku  su: Rimske terme,  Spomenik Tanasku Rajiću na brdu Ljubiću,  Spomenik ratnicima Prvog svetskog  rata –  “Četiri vere”.

Na teritoriji grada Čačka, nalaze se zanimljive i  atraktivne turističke destinacije:  Ovčarsko-kablarska klisura - predeo izuzetnih odlika, banje, područja sa reljefom koga karakterišu predeli bogati rečnim tokovima, jezerima i raznovrsnom florom i faunom, manastirima iz srednjeg veka, termo-mineralnim izvorima Ovčar Banje.

Upečatljivi masivi Ovčara i Kablara kroz koje teče reka Zapadna Morava praveći meandre, prepoznatljivi su simboli ovog područja. Sa vidikovca na vrhu Kablara pruža se jedinstven pogled na izuzetne prirodne atrakcije klisure.  Ovčarsko-Kablarska klisura je zaštićena kao predeo izuzetnih odlika i kao prirodno dobro od izuzetnog značaja svrstana u  I kategoriju. Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure, poznati i kao “Mala Srpska Sveta Gora”  čuvaju duhovno  i umetničko bogatstvo stvarano  vekovima na ovim prostorima.

Author: DEJAN ZIVKOVIC Software:Adobe Photoshop CS6 (Windows) Created: 2019:11:12 10:37:08
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Atomska banja Gornja Trepča, biser zdravstvenog turizma Srbije, nalazi se na samo 18 km udaljenosti od Čačka. Specifična po svojim termomineralnim svojstvima; vodi bogatoj mikro i makro hemijskim elementima, kao i radioaktivnim elementima u niskim, lekovitim koncentracijama, temperaturom od 27-31 C, pruža idealne uslove za lečenje, oporavak i odmor u izuzetnom prirodnom okruženju.Čačak je grad poznat po izuzetnoj gastronomskoj ponudi, brojnim ugostiteljskim objektima i kvalitetnim smeštajnim  kapacitetima. Ono je specifično za Čačak je i veliki broj manifestacija koje se održavaju tokom godine.

Čačak je poznat kao grad sporta, posebno košarke i u gradu se održavaju brojni sportski događaji  tokom cele godine.  Na području grada i okoline organizuju se događaji iz oblasti kulture: “Disovo proleće”, “Memorijal Nadežde Petrović”,  “Dani patrijarha Pavla”, “Biblioteka -otvorena knjiga Balkana”,  ali i tradicionalne manifestacije,  među kojima se izdvaja Sabor frulaša u Prislonici, “Kupusijada” u Mrčajevcima, “Etno fest” u Čačku.

Author: DEJAN ZIVKOVIC Software:Adobe Photoshop CS6 (Windows) Created: 2019:11:12 10:37:55
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Popularni muzički događaji koji se organizuju u Čačku su i festival ambijentalne muzike “Karusel” i rok festival” Priča”. Grad Čačak sa svojom okolinom ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe i brojne prirodne resurse, zbog čega je  jedna od najatraktivnjih destinacija  u turističkoj regiji Zapadna Srbija. 

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Software:Adobe Photoshop CS6 (Windows) Created: 2019:11:12 10:37:30
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Dragan Bosnić

Promo

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka