Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paviljon Кnjaz Miloš-nagrada Evropa Nostra

  Izvor: Foto: Valerija Čolović

Bukovička banja je dobila još jedno prestižno priznanje- projekat konzervacije i restauracije paviljona Кnjaz Miloš jedan od sedam projekata koje su organizacija Evropa Nostra i Evropska komisija nagradile 2018.godine za očuvanje i promociju svetskog kulturnog nasleđa.Ovu nagradu Paviljon je dobio u konkurenciji 29 laureata iz 17 zemalja širom sveta kao pozitivan primer primene svih pravila konzervatorske i restauratorske struke u rekonstrukciji nepokretnih kulturnih dobara. 

Software: Created: 0 (Windows)
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Valerija Čolović

Radovi na zaštiti objekta preduzeti su nakon poplave i nevremena koje je Aranđelovac zadesilo u proleće leto 2014.godine. 

Software: Created: 0 (Windows)
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Valerija Čolović

Zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije obezbeđena su sredstva kako bi se sanirala velika šteta koju je u objektu nanela poplava. Udruženim sredstvima Ambasade Norveške, SO Aranđelovac  i Specijalne bolnice za rehabilitaciju“Bukovička banja“ Aranđelovac ne samo što su u potpunosti sanirane posledice poplave već je Paviljonu Кnjaz Miloš vraćen i prvobitni izgled. Juna 2016.godine završeni su radovi, a Paviljon je ponovo otvorio vrata banjskim gostima. Danas, na jednom mestu, na moderno dizajniranoj česmi unutar Paviljona, gosti mogu da koriste mineralnu vodu sa tri banjska izvora-izvora Talpara, Đulara i Topla.

Software: Created: 0 (Windows)
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Valerija Čolović

Svoj novi život Paviljon nastavlja da živi i kao savremeno opremljen galerijski prostor gde su izloženi radovi naših i stranih eminentnih umetnika. Zahvaljujući adekvatno urađenom projektu i modernom dizajnu galerije, umetnička dela izložena u ovom objektu dostupna su banjskim gostima tokom čitavog dana, što upotpunjuje sadržaje koje Bukovička banja pruža današnjim posetiocima.

Software: Created: 0 (Windows)
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Valerija Čolović

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta opštine Aranđelovac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Tekst preuzet iz monografije Dva veka Bukovičke banje,strana 99,  autor Zorica Petrović, MA

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka