Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Island: Turisti-influenseri ugrožavaju granice nedozvoljenog ponašanja

Sa preko 10 miliona fotografija Islanda objavljenih na društvenoj mreži Instagram, Island spada u jednu od najfotogeničnijih i najpopularnijih destinacija, koju sada turisti ugrožavaju svojim ponašanjem zarad objava na društvenim ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nordijska zemlja je već dugo nosilac titule - „Najinstagramičnije destinacje”, a lokalno stanovništvo ogorčeno je zbog ponašanja nepromišljenih turista, koji zbog dobre fotografije za instagram narušavaju mir i bezbednost.

Povezane vesti

Nedavno je jedan od turista na Islandu oštro osuđen od javnosti zbog toga što je u iznajmljenom automobilu vozio van puteva, nakon čega je završio zaglavljen u ilovači. Vožnja van puteva je strogo zabranjena na Islandu zbog ugrožavanja divljih životinja i njihovog prirodnog staništa, a policajci su ovaj prizor putem fotografija podelili na društvenim mrežama.

Problematično ponašanje turista je eskaliralo formiranjem stranica na fejsbuku i instagramu posvećenih kritici nepromišljenih akcija posetilaca. Društvene mreže dokumentuju ponašanje gde turisti piju i voze, sede na glečerima, gaze po mahovini, krše ograničenja za posete na određenim turističkim lokacijama i snimaju dronovima divlje konje.

Povezane vesti

Mnogi instagram insluenseri dolaze na Island bez da su se prethodno upoznali sa pravilima ove zemlje,  odnosno prihvatljivim i neprihvatljivim ponašanjem. „Čini mi se da je sada sve podređeno instagramu i pravljenju savršene objave. Nigde na svetu nisam videla toliko glupog i nepromišljenog ponašanja turista, kao što je to slučaj na Islandu”, rekla je fotografkinja iz Rejkjavika, Mišelina Okreglička, za BBC News.

Na informativnim tablama, namenjenim turistima, širom Islanda istaknuta je lista odgovornog ponašanja, gde je objašnjeno zbog čega je mahovina u ovom području važna i zašto je bitno držati se kolovoza. Takođe, na aerodromima je uvedeno polaganje zakletve svih koji uđu u zemlju, da će je ostaviti onakvu kakvu su je zatekli.

Povezane vesti

Vodič za fotografe, Pal Jokul Piterson podelio je instagram influensere na „dobre” i „loše”. Pod lošima smatra one koji propagiraju kršenje pravila , na primer, tako što pokazuju ostalima da je u redu i ako vozite van puteva na Islandu. Dobri influenseri, na primer, na svojim fotografijama ne taguju mesta koja ne pripadaju listi utvrđenih turističkih atrakcija, i na taj način štite njihovu prirodu. 

U rasprostranjeno neprihvatljivo ponašanje ubraja se penjanje po ogradama koje se nalaze na ivicama litica, samo zarad „dobrog selfija”.

Primer kako uticaj društvenih mreža može dovesti do sve zastupljenijeg fenomena „zagađenosti turistima” je Fjadragljufur kanjon, turistima poznat po spotu mlade muzičke zvezde Džastina Bibera, nakon čega su vlasti morale da zatvore područje za posete, isprva privremeno, a zatim je odluka o zatvaranju za posete produžena.

Lokalno stanovništvo naročito izdvaja fotografe koji ističu ljubav prema prirodi - da li je svojim fotografijama i promocijom na društvenim mrežama zapravo štite ili doprinose njenom uništavanju?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka