Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tragom grčkih duhova kroz brda južne Italije (VIDEO)

Napušteni grad Rogudi Vekio u regiji Kalabrija, u Italiji, nekada je bio dom zajednicama grčkih migranata.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U gradu Rogudi Vekio usput ćete videti grčke ruševine. Međutim, nećete naći hram posvećen Apolonu ili urne oslikane atletičarima kako ponosno koračaju.

Artefakti ovog grada su pica-pećnice i boce „Koka-kole”.

Grad u planinama Aspromonte otkriven je u 11. veku, dok koreni lokalnog stanovništva sežu čak u drevna vremena.

Saznajte i10 zanimljivosti o atinskom Akropolju koje niste znali

Region Kalabrija je na samom vrhu Italijanske čizme. Kada su Grci započeli kolonizaciju područja, u 8. veku pre Hrista, Kalabrija je bila polazna tačka. U to vreme, Kalabrija je bila poznata pod drugim imenom: Italoi, ime koje se vremenom proširilo na čitavu Italiju.

Vekovima kasnije, južna Italija je primila nove talase helenskih imigranata, iseljenih sa severnog Mediterana. Nije sigurno da li su pridošlice oživele manjinu koja govori grčki jezik ili su ponovo uvele jezik koji je jednom već umro u tom području.

Fascinira podatak da čak i danas u Kalabriji postoji nekoliko hiljada ljudi koji govore grčkim jezikom. Selo gde se može čuti lokalni dijalekt grčkog ili „Italijanski grčki” je Novi Rogudi - deo grupe gradova uz obalu Jonskog mora, periferija grada Ređo.

Današnji Rogudi je područje nasleđeno od starog - Rogudi Vekio. Kontrast između ova dva grada je jasan: Jedan je naseljen, dok je drugi grad duhova.

Rudnici kulturno-istorijske baštine10 najstarijih gradova u Evropi

Svega 17,50 kilometara razdvaja sela. Putevi su izolovani i izuvijani po neravnom terenu Nacionalnog parka Aspromonte, što ih čini pravim avanturističkim zalogajem za turiste. Međutim, ovi putevi su takođe centar odvijanja ilegalnih operacija kriminalne organizacije Ndrangeta (grč. andragathía - „muškost”). Smatra se da je ova organizacija razlog zbog kog je ograničen napredak ovih planina u turističkom smislu.

Skoro kao Mecođorno - kako Italijani lokalno nazivaju jug svoje zemlje, i Kalabrija zaostaje za severom države, što je uzrok konstantnih emigracija. Kolaps Rogudi Vekia je ekstreman slučaj, ali i druge zajednice beleže pad populacije.

Italijanski AlkatrazSanto Stefano, jedan od sve brojnijih napuštenih dragulja Italije

Prekomerena seča drveća jednog dela planinskog zemljišta Aspromonte dovela je do erozije, dodatno pogoršane godišnjim klimatskim ciklusom ove regije. Izrazito suva leta smenjuju zimske obilne kiše, koje neretko dovode do poplava. Poplava početkom sedamdesetih opustošila je Rogudi Vekio, kada su gotovo svi stanovnici napustili selo ostavljajući za sobom šaku ljudi, zahvaljujući kojoj se postojanje zajednice održalo hiljadama godina.

Kalabrija, čije kopno seže duboko u Mediteran, predstavlja kapiju za migrante, a glavna industrija ove oblasti je turizam.

Napušteni grad Rogudi Vekio u regiji Kalabrija, u Italiji, nekada je bio dom zajednicama grčkih migranata.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka