Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobro došli u Monovi, američki gradić sa samo jednim stanovnikom (VIDEO)

Monovi je grad u američkoj saveznoj državi Nebraska u kome živi samo jedan stanovnik, 80-godišnja Elzi Ajler, koja je sebe proglasila gradonačelnicom, a koja takođe samostalno vodi biblioteku i kafanu.

  Izvor: Foto; Youtube printscreen

Elsi Ejler živi u ovom gradiću od kada zna za sebe, pa je tako bila i svedok smanjenja njegove populacije.. 

Gradonačelnica, sekretarica, bibliotekarka, vlasnica kafića... Samo su neka od zanimanja kojima se bavi.

Pogledajte i 9 neverovatnih gradova duhova širom sveta

Elsi svake godine ispred svog kafića okači znak “Izbori za gradonačelnika”, pa potom glasa sama za sebe. Po zakonu je dužna da organizuje izbore. Kao vlasnica kafića je takođe u obavezi da traži dozvolu za alkohol i duvan, pa zahtev šalje državi koja ga potom prosleđuje gradonačelnici, pa kada ga kao gradonačelnica potpiše, vraća ga nazad sebi, kao vlasnici bara.

Pre devet decenija, Monovi je imao oko 150 stanovnika. Tada se ovaj gradić mogao pohvaliti sa tri prodavnice, nekoliko restorana, pa i zatvorom. Ipak, nakon što ju je 2004. godine umro suprug Rudi, Elsi je ostala jedina stanovnica. 

Pogledajte i Krako – grad koji je izgubio bitku

Poslednja prodavnica i pošta zatvorene su davne 1974. godine, a tokom 70-tih godina prošlog veka su se odselila i Elsina deca. Ona i Rudi su tada odlučili da otvore kafić. Do 1980. godine gradu je ostalo još samo 18 stanovnika, a 20 godina kasnije samo Elsi i Rudi.

Ipak, uprkos tome, Elsi nikada nije ni pomišlala da se odseli. Kako kaže, ne oseća se usamljeno jer 12 sati radi u svom kafiću u koji redovno dolaze ljudi iz susednih mesta, ali i turisti iz celog sveta koji žele da vide grad sa samo jednim stanovnikom.

Monovi je grad u američkoj saveznoj državi Nebraska u kome živi samo jedan stanovnik, 80-godišnja Elzi Ajler, koja je sebe proglasila gradonačelnicom, a koja takođe samostalno vodi biblioteku i kafanu.
Izvor: YouTube

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maja

Kako moze Monova da bude grad ako u njemu zivi samo jedan stanovnik. Pa to nije ni selo, to je neka vuko..... U tom slucaju ako je to grad, onda sela po srbiji predstavljaju metropole.

Najnovije

Priroda

Nauka