Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Senjski rudnik – lift koji već 93 godine spušta i izvlači rudare iz utrobe zemlje

Ova parna mašina je jedinstvena u svetu po tome što kao pogon koristi jedino vodenu paru, a pokreću je zupčanici od grabovog drveta, koji su lako zamenljivi pa rudari u svakom trenutku mogu bezbedno da siđu u jamu i iz nje izađu

  Izvor: Foto: News1/Zorana Jevtic

Lift sa drvenim zupčanicima od grabovine, a koji se pokreće na vodenu paru, u Senjskom rudniku već 93 godine bezbedno i bez prestanka spušta rudare u rudarsku jamu i izvlači ih na svetlost dana. Lift je kao kulturno dobro od velikog značaja i pod zaštitom je države.

Reč je o parnoj mašini, koja je napravljena 1872. godine u Gracu, sa drvenim zupčanicima, a koja još radi i bezbedno spušta i izvozi rudare iz jame, rečeno je Tanjugu u Muzeju ugljarstva u Senjskom rudniku.

Pogledajte i Aleksinački rudnik, više od dve decenije nakon tragedije

Mašina je konstruisana za potrebe rudnika u Vrdniku, a u Senjskom rudniku je od 1925. godine.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: News1/Zorana Jevtic

Ova parna mašina je jedinstvena u svetu po tome što kao pogon koristi jedino vodenu paru, a pokreću je zupčanici od grabovog drveta, koji su lako zamenljivi pa rudari u svakom trenutku mogu bezbedno da siđu u jamu i iz nje izađu, objašnjavaju radnici u muzeju.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: News1/Zorana Jevtic

Izvozni toranj koji pokreće parna mašina sagrađen je u periodu 1922–1925. godine.

Pogledajte i Vedrija strana rudarstva: Žene u rudnicima Srbije

Toranj se sastoji od dva lifta koji služe za prevoz radnika i lakšeg materijala spuštajući se u jamu na dubinu od 150 metara, napominju u muzeju.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: News1/Zorana Jevtic

Muzej ugljarstva u Senjskom rudniku, jedinstven u zemlji, počeo je sa radom 1980. godine i danas predstavlja centar muzejskog kompleksa Grada rudara sa orginalnom postavkom na oko 500 kvadrata, koja oslikava istoriju rudarstva na ovim prostorima dugu više od 160 godina.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka