Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najluđa granica na svetu: Dobro došli u Barle, grad koji dele dve države (VIDEO)

Kada uđete u pivnicu “De Biergrens”, ulazite u nju na jedna vrata iz Holandije, a na druga vrata izlazite u Belgiju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U tihom uglu severne Evrope postoji geopolitička anomalija gde mnogi objekti imaju međunarodnu granicu koja prolazi kroz njih. To je mesto gde osoba može da deli krevet sa partnerom, a da istovremeno bude u drugoj državi. 

Mesto Barle, koje se nalazi oko 100 kilometara južno od Amsterdama, sastoji se od mnogobrojnih parcela koje poseduje ili Belgija (Barle-Hertog) ili Holandija (Barle-Nasau). 

Recimo, kada uđete u pivnicu De Biergrens, ulazite u nju iz Holandije, a na druga vrata izlazite u Belgiju. Da, pomalo čudno, ali u pitanju je jedna od najluđih međunarodnih granica na planeti. U pivnici čak postoje i dva telefona, jedan priključen na belgijski telekom, drugi na holandski, a takođe postoje i dve blagajne, i to svaka na suprotnim krajevima pivnice.

Pogledajte i Granice među ljudima širom sveta: 6 zidova za koje možda niste čuli

Barleova bizarna geografija potiče iz 12. veka, kada su ratovi određivali zemljišta i šta kome zapravo pripada. Kada se Belgija otcepila od Holandije 1830. godine, taj nered i linije koje su obeležavale šta je čije, postale su nacionalna granica, ali su takođe za sobom ostavile i brojne enklave. Danas Barle leži u Holandiji, ali ima 22 belgijskih enklava koje sa druge strane, imaju sedam holandskih enklava unutar njih.

Ova zanimljiva cik-cak granica je označena belim krstovima na trotoaru i metalnim stubićima na putu, a provlači se kroz grad ne birajući kuda će proći tako da bukvalno preseca njive, voćnjake, kuće, ulice, kafiće. 

Pogledajte i Grad u Holandiji koji je do sada menjao ime 225 puta!

U domovima kroz koje ova neobična granica prolazi nacionalnost domaćinstva se određuje lokacijom kuće ili sobe. Ukoliko granica prolazi iz ulice kroz sredinu vrata, odnosno dva dela onda kuća pripada različitim državama i to je označeno sa dva ulična broja na zgradi ili kući.

Već dugi niz godina radnje u Belgiji su radile i nedeljom, dok u Holandiji nisu. Takođe, bilo je perioda kada su prema holandskom zakonu kafići i restorani morali da zatvaraju ranije, pa bi gosti morali da pređu za stolove koji se nalaze na belgijskoj strani. Ipak, od dolaska Evropske unije, mnoge od ovih razlika u zakonima su nestale.

Kada uđete u pivnicu “De Biergrens”, ulazite u nju na jedna vrata iz Holandije, a na druga vrata izlazite u Belgiju.
Izvor: YouTube

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka