Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici upozoravaju: Teheran dramatično tone, a možda je prekasno za oporavak

Zemljište se pomera ispod prestonice Irana, doma oko 15 miliona ljudi i grada sa najvećom populacijom u zapadnoj Aziji. Satelitske fotografije visoke rezolucije nedavno su otkrile da na nekim mestima metropola Bliskog istoka tone ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici su istraživali satelitske podatke prikupljene od 2003. do 2017. godine i otkrili značajno potonuće - takođe poznato i kao subsidencija- u oko 10 preocenata centra grada, kao i u mnogim naseljima na severozapadu regije Teherana, objavio je časopis Nature.

Neželjni efekat subsidencije je iznenadna pojava velikih pukotina i ponora u nekim područjima. U jednom slučaju, farmer je bio zarobljen satima u rupi dubine šest metara, nakon što se otvorila pukotina na mestu na kojem je stajao, izjavio je Ali Beitolahi, šef inženjerske seizmologije u Centru za istraživanje zgrada i stanovanja u Teheranu.

Ozbiljna zabrinutost naučnika: More će do 2100. progutati 14 hiljada američkih istorijskih spomenika

Fisure koje se formiraju u blizini polja takođe utiču na useve, jer ispuštaju vodu namenjenu za navodnjavanje žednog zemljišta.

U novoj studiji o satelitskim podacima, istaživači su otkrili da je subsidencija u Teheranu među najvećima na svetu, sa gubitkom podzemnih voda usled suše, izgradnjom brana i rastućom populacijom. Još jedno zabrinjavajuće otkriće je da padavine nisu dopunjavale rezervne površine podzemnih voda, što ukazuje na to da je možda već prekasno da se zemlja oporavi. 

Pogledajte i 10 velikih izazova s kojima će se čovečanstvo suočiti do 2050. godine

Ipak, Teheran nije jedini grad na svetu koji tone. Satelitksa posmatranja su takođe pokazala da su Venecija, delovi zapadnog Teksasa i obale Luzijane, kao i kalifornijska dolina San Joakin i Međunarodni aerodrom u San Francisku, žrtve subsidencije.

Subsidencija je posebno veliki problem u gradovima blizu obale ili na ušćima velikih reka, je ovde postoji veća opasnost od poplava. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka