Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA želi ljude na Marsu za 25 godina

Smrtonosna radijacija iz svemira, moguć gubitak vida, atrofija kostiju. To je samo deo izazova koje naučnici moraju prevazići pre nego što neki astronaut stupi na Mars.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Američka svemirska agencija veruje da može poslati čoveka na Crvenu Planetu u idućih 25 godina, ali su tehnološke i medicinske prepreke velike. 

"Prema postojećem proračunu koji nam je na raspolaganju, ili čak i po nešto uvećanom, trebaće nam oko 25 godina da rešimo te probleme", kazao je zvaničnik NASA i bivši astronaut Tom Džons. 

"Ali, s ključim tehnologijama moramo početi odmah", dodao je.

S obzirom na to da je udaljen 225 miliona kilometara, Mars postavlja neuporedivo veće naučne prepreke u poređenju s onima prilikom leta na Mesec. 

S današnjom raketnom tehnologijom, astronautu bi do Marsa trebalo devet meseci. Fizička cena tako dugog leta mogla bi biti velika. 

Na primer, naučnici misle da predug boravak u bestežinskom stanju može uzrokovati nepopravljivu štetu na krvnim žilama očne mrežnjače i moguć gubitak vida.

Druga je posledica gubitak kalcijuma i koštane mase. 

Jedan od načina da se izbegne nanošenje štete ljudskom telu drastično je smanjenje vremena putovanja. 

Džons priziva nuklearni pogon, što bi imalo dodatnu korist i u proizvodnji struje na letovima. 

"Ako počnemo sada, za 25 godina bismo mogli imati tehnologiju koja će nam pomoći i zaštiti nas od posledica dugog putovanja", rekao je. 

Prema postojećoj situaciji, astronaut bi samo na letu do Marsa bio izložen količini radijacije kakvoj bi inače smeo biti izložen u cijeloj karijeri.  

"Još nemamo rešenja kad je zaštita od kosmičkog zračenja u pitanju", kazao je Džons. 

Naučnici znaju koje tehnologije moraju brzo razvijati ako žele do Marsa u roku od 25 godina, poput razvoja svemirskog broda koji može preživeti grub ulaz u Marsovu atmosferu i zatim dovoljno nježno sleteti. Ili, mogućnosti da se ljudi podignu s Marsove površine i vrate na Zemlju. 

NASA trenutno ima sondu na putu za Mars. Sleteće 26. novembra. Radi se o misiji vrednoj 993 miliona dolara s ciljem proširenja znanja o uslovima na Marsu.

Džim Garvin, glavni naučnik u svemirskom centru Godard, kaže da će sonda popuniti "ključne" praznine u razumevanju Marsa. 

Godine 2020. još će jedan rover NASA stići na Mars i pokušati utvrditi gostoljubivost tamošnje okoline, potražiti znake nekog drevnog života i proceniti prirodne resurse i rizike budućih ljudskih istraživanja. 

Dodatno, privatne firme poput SpaceX razvijaju tehnologije koje bi se mogle koristiti u budućim misijama na Mars. 

Neki stručnjaci smatraju da su nova istraživanja Meseca ključa za misije na Mars, jer bi astronauti na Zemljinom prirodnom satelitu mogli učiti primenu tehnologija koje će im trebati na Crvenoj Planeti. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka