Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Restauracija uspela: Krivi toranj u Pizi više nije toliko kriv (VIDEO)

Nakon više od 20 godina napora da isprave Krivi toranj u Pizi, inženjeri kažu da su ga ispravili za četiri centimetra i da je njegova struktura sada bolja nego što je očekivano.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Čuveni krivi toranj u Pizi ispravljen je za pola stepena nakon restauracijskih radova, a stabilnost je bolja od očekivane, kažu eksperti.

Eksperti navode da se krivi toranj u Pizi malo manje naginje nego što je to ranije bio slučaj, piše list "Gardijan".

Toranj, koji je nagnut praktično od početka gradnje 1173. godine, izgubio je četiri centimetra nagiba u poslednje dve decenije, navodi se u izveštaju nadzorne grupe koja se sastaje svaka tri meseca kako bi ocenila stanje ovog spomenika kulture.

"Od početka restauracije, toranj se naginje za pola stepena manjem", rekao je Nuncijate Skvelja, profesor geotehnike na Univerzitetu Piza, dodajući da je ono što je važno stabilnost kule, koja je bolja nego što se prvobitno predviđalo.

Pogledajte i Otkriveno kako toranj u Pizi prkosi gravitaciji

Struktura, koja je teško oštećena tokom Drugog svetskog rata, zatvorena je za javnost 1990. godine zbog bezbednosti i nije otvarana 11 godina.

Nadzorna grupa formirana je 2001. godine nakon što je inženjer Mišel Jamiolkovski koordinisao međunarodnom komisijom kako bi se sačuvao ovaj simbol Italije i graditeljstva.

Ova kula zvonik, simbol moći pomorske republike Pize u srednjem veku, bila je defektna od početka zbog poroznog tla od gline na kojem je izgrađena.

Nakon što su završena tri sprata, radovi su prekinuti i nastavljeni tek nakon 90 godina i to po dijagonali kako bi se neutralisao nagib. Radovi su opet prekinuti da bi bili nastavljeni 1372. godine.

Više od pet miliona turista svake godine poseti kulu, koja se nalazi iza katedrale u Pizi. Do vrha kule potrebno je preći 269 stepenica.

Nakon više od 20 godina napora da isprave Krivi toranj u Pizi, inženjeri kažu da su ga ispravili za četiri centimetra i da je njegova struktura sada bolja nego što je očekivano.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka