Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Palata patuljaka: Mesto gde su se posetioci osećali kao džinovi (VIDEO)

Filipe Nikol je bio čovek patuljaste visine, oko 90 centimetara, kome je dojadilo da viđa ljude sa istim problemom eksploatisane u cirkusu. Sa samo 15 godina je upravljao svim svojim ličnim poslovima, a kasnije je sa svojom ženom ...

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Rođen je 1881. godine kao sedmi sin blizu kanadskog grada Kvebek. Za razliku od svog oca, koji je bio visok 192 centimetara, Nikol je bio toliko nizak da šest godina nije išao u školu. 

Kao i mnogi drugi koji su bolovali od sličnog hendikepa početkom dvadesetog veka, Nikol je angažovan u Barnum i Bejli cirkusu. Prodajom svojih potpisanih fotografija zaradio je više para nego što je imao od plate, a sa 15 godina preuzeo je upravljanje poslovima. 

Nikol je proputovao svet sa ovim cirkusom, a za vreme turneje po Sjedinjenim Državama 1906. godine upoznao je Rouz Dufe, koja je takođe bila niska. Venčali su se 1913. godine, a Nikol je sakupio dovoljno novca kako bi se preselili u Montreal.  Tada su odlučili da preuzmu stvar u svoje ruke. 

Slično načinu na koji komičari ismevaju sami sebe pre drugih, Nikol je odlučio da iskoristi nizak rast u svoju korist. Nazvali su svoj dom Palatom patuljaka i pretvorili ga u muzej za one koji su takođe bili patulljastog rasta.

Nabavili su mali nameštaj, uključujući male aparate i klavir, i pozvali su turiste da dođu i provedu vreme sa njima kako bi videli kakav je njihov život. Za pet centi turisti su mogli da dođu i osećaju se kao džinovi tokomo jednog dana. Plan je uspeo.

Dolazili su autobusi puni posetilaca, a kuće je postala uspešna turistička atrakcija u gradu kao kućica za lutke.

Dok su stvarali i udoban život, Nikol je sa svojom ženom stvarao i porodicu. Njihov sin Filipe Junior, rođen je 19. septembra 1926. godine. On je takođe bio patuljak, a postao je i poznatiji od svojih roditelja jer se okrenuo kriminalu.

Nikol, tada poznat i kao "najbogatiji patuljak na svetu", preminuo je 27. maja 1940. godine kada mu je sin imao samo 13 godina.

Filipe Junior je prvo pokušao da postane bokser, pošto su u to vreme mnogi uživali da gledaju male ljude kako se bore. Ali umesto toga on se okrenuo kriminalu i sa 25 godina je bio uhapšen zato što je opljačkao radnju duvana. Bio je zatočen više od dve godine, dok mnogi misle da je odgovoran za još neke zločine.

Njegova majka, Dufe, umrla je 1964. godine. 

Pričalo se da je Filipe Junior preuzeo vlasništvo nad Palatom patuljaka 1971. godine. Ali već 1972. godine Hjudžet Rouk, koja je radila na ovoj lokaciji, kupuje kuću. Hjudžet, takođe osoba patuljastog rasta, došla je u Palatu jer nije mogla da nađe posao na drugom mestu. 

Rouk je pokušala da turistima priredi obrazovno iskustvo. Ona je organizovala kuću kao muzej, čak je iznajmljivala sobe malim ljudima. Kasnije je osnovala Udruženje malih ljudi Kanade. 

Međutim, mnogi su na palatu gledali kao na sporednu stvar, a do 1990. godine zatvorena je za stalno. 

Filipe Junior je preminuo 6. aprila 1992. godine.

Filipe Nikol je bio čovek patuljaste visine, oko 90 centimetara, kome je dojadilo da viđa ljude sa istim problemom eksploatisane u cirkusu. Sa samo 15 godina je upravljao svim svojim ličnim poslovima, a kasnije je sa svojom ženom otvorio kuću za ljude patuljastog rasta.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka