Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslednja nada: Bajkovito švajcarsko selo želi da postane hotelski kompleks

Malo planinsko selo Koripo, koje skučeno leži na obroncima doline Verzaska, izgleda kao da je iz bajke. Ali ovde, u najmanjoj oblasti Švajcarske, stanovništvo je suočeno sa surovom stvarnošću.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ono što je nekada bila prosperitetna poljoprivredna zajednica od oko 30 ljudi, danas ima svega 12 stanovnika, od kojih 11 ima više od 65 godina. Jedina privredna aktivnost u selu je lokalni restoran, osterija.

U italijanskom govornom području Švajcarske, nedaleko od Lokarna, u Koripnu, stare kuće izgađene od lokalnog granita su vekovima ostale, uglavnom, netaknute. Ali sada je ovo selo na ivici da postane grad duhova.

Međutim, nije sve izgubljeno. Lokalna Fondacija Koripo, došla je do novog načina da spasi selo: Koripo postaje prvi "razbacani" hotel u državi. Model razbacanih hotela (albergo diffuso) je razvijen u Italiji i pokazao se kao veoma uspešan. A u Koripu će 30 od 70 zgrada u selu biti pretvoreno u vikendice i hotelske sobe.

Pogledajte i Niakornat, selo na ivici sveta u kojem vladaju samoća i meseci beskonačnog mraka (VIDEO)

To će, kaže Fabio Đakomaci, arhitekta i predsednik fondacije, dati posetiocima" priliku da dožive vrlo poseban boravak u selu koje je ostalo isto od 1800. godine". Pored atmosfere sela, gosti će takođe moći da šetaju kroz region, posećuju znamenitosti i uživaju u lokalnoj gastronomiji.

Software:Google
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

"Ideja se pojavila devedesetih godina", kaže Đakomaci. "Prvobitna ideja da se stanovništvo vrati za stalno nije bila moguća, jer su zgrade premale i nepristupačne automobilima".

Sada se, konačno, stvari pokreću. Prva vikendica, dvospratna kuća Kaza Arkoti, otvorena je za goste krajem jula 2018. godine, dok je otvaranje hotelskog smeštaja planirano za 2020. godinu.

Plan za restauraciju - koji dolazi sa cenom od 6,5 miliona dolara - počeo je od proširivanja i obnove osterije, kako bi postala ne samo trpezarija hotela, već i recepcija i mesto za sastanke. Trgovi ispred seoske skupštine i crkve postaće otvoreni javni prostori - dok se mlin i pekara i prostorije za sušenje kestenja takođe spremaju za renoviranje.

Bajkovito mesto: Devedesetogodišnja baka pretvorila selo u svoju umetničku galeriju (VIDEO)

Takođe postoje planovi za ponovno uvođenje farmi koza, kao i za sređivanje zemljišta zbog uzgoja raži, konoplje i kestena. 

Projekat još uvek nije u potpunosti novčano obezbeđen, iako je Njujork tajms objavio da je do sada količina novca za projekat povećana za 2,7 miliona dolara, kroz javna finansiranja, kao i bankarske kredite.

Bilo je mnogo međunarodnog interesovanja za ovaj projekat, sa posetiocima koji žele da se utope u život švajcarskog sela. A 2017. godine, projekat je osvojio nagradu švajcarske Asocijacije hotela i restorana.

Software:Google
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

Međutim, postoje neka pitanja o izvodljivosti projekta.

Sa ovim brojem starog stanovništva, relativno mali broj ljudi je na raspolaganju da dočeka posetioce. A postoji i pitanje da li bi napori trebalo da se ulože na rešavanje infrastrukturnih problema, kao što je loša snabdevenost vodom umesto da privlače putnike. 

Dobro došli u Zalipje, najveselije i najšarenije selo na svetu

Đakomaci kaže da bi ova ideja mogla povećati broj stanovnika.

"Nadamo se da će hotel pružiti priliku mladoj porodici da preuzme rukovodstvo i da se zajedno sa još nekim zaposlenima skrasi u Koripo", kaže Đakomaci. 

Takođe postoji plan da se privuku zanatski trgovci u ovo područje, kako bi selo oživelo. 

Izvor: edition.cnn.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka