Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvorac princa tame: Unutar građevine poznate kao "Drakulin zamak" (VIDEO)

Sa svojim crveno-narandžastim krovovima i šiljatim kulama, zamak Bran se dramatično uzdiže iznad krošnji drveća na jednom brdu u Transilvaniji. U zavisnosti od toga šta ste pročitali, Vlad Cepeš je možda proveo noć ili dve kao zatvorenik ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako ne postoji nikakav dokaz da je Vlad Cepeš ikada kročio nogom u Bran, ovaj zamak se reklamira i kao "Drakulin zamak“, pod izgovorom da je upravo Bran poslužio kao inspiracija Bremu Stokeru za pisanje romana Drakula, te da je ovaj zamak opisan u romanu kao dom fiktivnog grofa vampira. 

Sada posetioci iz čitavog sveta dolaze u ruralnu Transilvaniju kako bi imali priliku da iskuse jezive trenutke Stokerovog romana. 

Međutim, ne postoje nikakvi dokazi da je Stoker ikada posetio Transilvaniju, a kamoli zamak Bran, a takođe se ni ime zamka ne pominje nigde u romanu.

Saznajte i: Zašto je Drakula nazvan Vlad Nabijač?

"Šezdesetih godina prošlog veka, kada je Rumunijom vladala komunistička vlada, odlučeno je da bi bilo povoljno da se nađu mesta koja su povezana sa Vladom Cepešom", kaže lokalni istoričar Nikola Pepene. "Pogledali su sve raspoložive zamkove i odlučili da ovaj zamak u Branu, koji je čuvao jedan planinski prelaz između Transilvanije i Vlaške, izgleda dovoljno gotski".

U jesenjoj noći bez meseca, ovaj impozantni zamak deluje kao jazbina princa tame, ali na dnevnom svetlu ovaj dvorac izgleda kao stvoren za princezu. Što je jednom i bio. Kraljica Rumunije, Marija od Edinburga je nazivala ovaj zamak domom od 1920. do 1938. godine. 

Pogledajte i: 10 najlepših dvoraca u Evropi

Iza debelih odbrambenih zidova, dvorac otkriva lavirint raskošnih soba, unutrašnje dvorište sa balkonom i bunaraom, pa čak i tajno stepenište koje vodi do biblioteke.

"Privukla me je njegova usamljenost", rekla je jednom unuka engleske kraljice Viktorije. 

"Nije bitno da li posetioci zamka dolaze zbog mita o Drakuli, ili zbog priča o kraljici Mariji", kaže Pepene. "Na kraju krajeva, posetioci dolaze ovde da bi iskusili delić starih vremena".  

Sa svojim crveno-narandžastim krovovima i šiljatim kulama, zamak Bran se dramatično uzdiže iznad krošnji drveća na jednom brdu u Transilvaniji. U zavisnosti od toga šta ste pročitali, Vlad Cepeš je možda proveo noć ili dve kao zatvorenik u ovom zamku iz 14. veka, a možda ga je i jednom napao. U svakom slučaju, zamak Bran je poslužio kao inspiracija Bremu Stokeru za roman.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka