Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pitoma samo na prvi pogled: Tajna najopasnije reke na svetu (VIDEO)

Kažu da se otrov drži u malim bocama. U slučaju reke Vorf koja se nalazi u britanskom Jorkširu, moglo bi se reći i da se otrov drži u bezazlenom i veoma lepom pakovanju...

  Izvor: Foto: Profimedia

Reka koja na prvi pogled liči na potok nalazi se u živopisnoj šumi popularnoj među rekreativcima. Ljudi koji prvi put posećuju ovu šumu obično su zbunjeni znacima koji izričito zabranjuju prilazak reci, a naročito delu po imenu “Bolton strid”.  Ono što mnogi ne znaju je da je ova reka smrtonosna i da se smatra najopasnijom rekom na svetu. 

Pročitajte i Drina, reka neotkrivene lepote koja plaća danak ljudskom nemaru

Jedna od stvari koja ovu reku čini smrtonosnom je njeno korito. Naime, pojedini delovi rečnog korita su široki i u njima reka teče sporo, a korito reke Vorf dalje postaje usko i veoma strmo. U tim delovima ova reka teče skoro vertikalno i  veoma brzo. Ono što reku dalje čini opasnom su podvodne stene koje se nalaze duboko ispod površne reke. Brzina i dubina u kombinaciji sa šupljinama koje se nalaze između podvodnih stena, u većini slučajeva dovode do toga da ljudsko telo ne ispliva na površinu i bude smrvljeno od strane podvodnih stena.

Pročitajte i Zapadna Morava, jedna od najvećih i najzagađenijih srpskih reka

Prema legendi, ova reka uzela je život dečaka koji je trebalo da postane kralj Škotske. Stvarnost je podjednako sumorna. Pre tačno osam godina reka Vorf oduzela je život dečaku po imenu Eron Pejdž koji se igrajući u blizini reke, slučajno okluiznuo i pao u njeno korito.  

Pročitajte i Subotica: Palićko i Krvavo jezero prekrila pena

“Koliko je lep i odaje utisak bezazlensoti, toliko je Bolton Strid i smrtonosan. On ubija zbog svoje geomorfologije - oblika rečnog kanala na koji utiče sastav stena”, izjavila je Kerolajn Roberts, profesorka ekologije na “Grišam” koledžu.  

Kažu da se otrov drži u malim bocama. U slučaju reke Vorf koja se nalazi u britanskom Jorkširu, moglo bi se reći i da se otrov drži u bezazlenom i veoma lepom pakovanju...
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka