Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljiva priča koja se krije iza izgradnje najlepšeg zamka Budimpešte (VIDEO)

Zamak Vajdahunjad u Budimpešti nije samo zamak. Podignut u čast jubileja povodom hiljadite godišnjice mađarske države, on je predmet divljenja i mistike zbog načina gradnje i povezanosti sa grofom Drakulom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zamak Vajdahunjad je izgrađen 1896-te i nalazi se u budimpštanskom gradskom parku na veštačkom ostrvu. Podignut je u čast mađarskog osvajanja karpatskog basena 895. godine i povodom hiljadite godišnjice mađarskog carstva. On predstavlja kompleks sačinjen od 21 građevine koje su svojevrsna replika različitih arhitektonskih stilova i epoha austrougarskog carstva. U njemu se sreću gotika, romanika, renesansa i barok.

Fenomen koji se javlja samo nekoliko puta godišnje: Japanski dvorac među oblacima

Kompleks je prvobitno zamišljen kao privremena izložba važnih građevina iz svih delova nekadašnjeg carstva. Svi objekti su bili sagrađeni od dasaka i kartona. Zbog toga što je izložba izazvala oduševljenje javnosti, odlučeno je da se pristupi gradnji koja je trajala od 1904. do 1908.

Pogledajte i 8 najlepših mostova na svetu

Kompleksom dominira zamak po imenu “Korvin”. On predstavlja repliku zamka “Hunjad” koji se nalazi u Transilvaniji po kome je, prema narodnim predanjima, grof Vlad Cepeš, poznatiji kao grof Drakula, bio privremeno zatočen zbog neslaganja sa mađarskim vladarom Janošem Hunjadijem. Intresatna činjenica je da u kompleksu postoji bista mađarskog glumca po imenu Bela Luogši koji je prvobitno tumačio Drakulin lik u filmskom ostvarenju iz 1931.

Pogledajte i 10 najlepših dvoraca u Evropi

Zamak Vajdahunjad trenutno ima funkciju mađarskog muzeja poljoprivrede i predstavlja najveći muzej te vrste u Evropi.  

Zamak Vajdahunjad u Budimpešti nije samo zamak. Podignut u čast jubileja povodom hiljadite godišnjice mađarske države, on je predmet divljenja i mistike zbog načina gradnje i povezanosti sa grofom Drakulom.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka