Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fruška gora se budi

U prelepom ambijentu Kapele mira u Sremskim Karlovcima juče je održana konferencija „Buđenje Fruške gore“.

  Izvor: Foto: Vladimir Veličković

Predsednik Pokrajinske vlade, gospodin Igor Mirović predstavio je infrastrukturne projekte koje realizuje Pokrajinska vlada na teritoriji Fruške gore, najstarijeg Nacionalnog parka u Srbiji, dok je direktor Fondacije Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture, Nemanja Milenković  govorio o kulturnim programima koji su planirani da se realizuju do 2021. godine i tokom nje.

Na konferenciji kojoj su prisustvovali predstavnici Pokrajinske vlade, predstavnici institucija kulture, predsednici opština Irig, Sremski Karlovci i Beočin, predstavnici medija i mnoge ličnosti iz javnog života kao što su Nele Karajlić, Nenad Okanović, akteri serijala Državni posao – Dimitrije Banjac i Nikola Škorić, Jugoslav Krajnov i drugi predstavljeni su planovi za dostupniju, vidljiviju i privlačniju Frušku goru.

Kako bi Fruška gora bila dostupnija, već sada se radi na preko 20 infrastrukturnih projekata, a neki od najznačajnijih su izgradnja puteva, dok će akcenat biti i na izgradnji međunarodnog infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd – Subotica – državna granica – Kelebija, rekonstrukciji fruškogorskog puta ukupne dužine 57 km, izgradnji sportsko-turističkog centra „Letenka“, izgradnji pešačko-biciklističke staze Beočin – Sremska Kamenica – Petrovaradin, kao i na izgradnji pristaništa u Banoštoru.

Author: Vladimir Velickovic Copyright: Vladimir Velickovic Software:Adobe Photoshop Lightroom Classic 7.3.1 (Macintosh) Created: 2018:06:13 12:29:24 Embedded Comments: Optimized by JPEGmini 3.14.12.71901706 0xf8ac5afa
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Vladimir Veličković

Istakavši da je Fruška gora za AP Vojvodinu mnogo više od geografskog toponima, predsednik Pokrajinske vlade Igor  Mirović, izjavio je ovom prilikom da je jedan od strateških  ciljeva  vlade, na čijem je čelu,  ulaganje u obnovu  i razvoj Fruške gore.

„Važna kulturna uporišta koja ovde traju vekovima, kao i svi oni koji su tu kulturu  stvarali decenijama unazad, poput  Branka Radičevića, Jovana Grčića Milenka i mnogih drugih, zaslužuju da našu zajedničku budućnost i budućnost Fruške gore temeljimo  na vrednostima koje su nam ostavili“, izjavio je predsednik Mirović.

Značaj Fruške gore ogleda se i   kroz postojanje  srednjovekovnih  pravoslavnih manastira, ali i Sremskih Karlovaca i Iriga kao centara srpske duhovnosti i kulture, stoga će u fokusu  Pokrajinske vlade biti i očuvanje  i oživljavanje tih večnih svedoka naše istorije, rekao je predsednik Mirović.

„Sve ovo Frušku goru kao izuzetno atraktivnu turističku destinaciju čini i činiće dostupnijom i privlačnijom  i domaćim i stranim turistima“, izjavio je predsednik Mirović.

Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture će na Fruškoj gori realizovati preko 30 kulturnih projekata u koje će biti uključeno 11 institucija kulture, preko 300 kulturnih radnika i više od 40 nevladinih organizacija.

Software:Adobe Photoshop Lightroom Classic 7.3.1 (Macintosh) Created: 2018:06:13 13:44:26 Embedded Comments: Optimized by JPEGmini 3.14.12.71901706 0x07b6cefb
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Vladimir Veličković

Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture istakao je važnost buđenja Fruške gore rekavši: „Potencijali Fruške gore su pre svega geografski. Zaboravljamo da se Fruška gora nalazi u središtu i blizini najznačajnijih srpskih turističkih destinacija – Novog Sada i Beograda. Verujemo da je projekat Evropska prestonica kulture idealna prilika da pokrenemo još jedan nov potencijal a to je onaj društveni. Podsetiću, pored Novog Sada u projekat EPK su uključene još tri fruškogorske opštine – Sremski Karlovci, Irig i Beočin. To je prilika da približimo ove opštine Novom Sadu kao nosiocima titule i da prvi put, kroz slogan „Za nove mostove“ snažno povežemo javni i privatni sektor, nevladine organizacije i verske zajednice. Upravo to simbolično činimo ovde, na mestu gde razlike ne postoje. Gde su svi podjednako važni. Važni kako bi Fruška gora postala dostupnija, vidljivija i privlačnija.“

U ulozi govornika na konferenciji bila je i jedna od naših najistaknutijih književnica, Vida Ognjenović koja se svojim festivalom Novi Tvrđava teatar već priključila buđenju Fruške gore. Ona je istakla da će predstojeći, peti po redu, festival Novi tvrđava teatar biti posvećen ideji buđenja Fruške gore, rekavši takođe da se nada da će Fruška gora postati prestonica kulture na otvorenom.

Konferenciju je vodila glumica i voditeljka Kristina Radenković koja je sa prisutnima podelila i svoje impresije o Fruškoj gori za koju je posebno vezana.

Naš čuveni muzičar, Nele Karajlić, koji je čest posetilac Fruške gore rekao je da je kultura najjače oružje podržavajući inicijativu buđenja i kulturne obnove Fruške gore, dok je glumac Nenad Okanović istakao da veoma često nalazi mir u fruškogorskim manastirima i da se nada da će češće  svoje slobodno vreme provoditi sa prijateljima na ovim prostorima.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka