Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Džajpur postao "ružičasti grad"?

Kada biste očekivali posetu nekoga iz kraljevske porodice, verovatno biste malo pospremili svoj dom. Međutim, kralj Džajpura je prevazišao pojam gostoljubivosti. U nastojanju da impresionira princa od Velsa, pre njegove državne ...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Smešten u državi Radžastan, na severozapadu Indije, Džajpur je udaljen tek jedan sat od Nju Delhija. Danas je ova popularna turistička prestonica poznata kao “ružičasti grad”, ali njene ulice nisu uvek bile te boje. Naime, pre posete princa Alberta Edvarda, najstarijeg sina kraljice Viktorije i princa Alberta, ulice Džajpura bile su ili bele ili “žućkaste boje”.

Pogledajte i Indijski grad u koji je zabranjeno ući posle zalaska sunca

 Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

U nadi da će da impresionira svog kraljevskog kolegu, vladajući maharaja (“veliki kralj”) Džajpura, Ram Sing II, odlučio je da preuzme nešto radikalno. On je naredio da se sve zgrade u gradu prefarbaju u ružičastu boju koja simbolizuje gostoprimstvo. Na predlog svoje omiljene supruge, maharaja je čak otišao i korak dalje, pa je 1877. godine doneo zakon kojim je bilo zabranjeno da zgrade u staroj četvrti grada budu bilo koje boje osim “Džajpur roze”. Ovaj zakon je i danas na snazi.

Pogledajte i Nestvaran plavi grad u Maroku

Prema jednom iskazu, prva osoba koja je Džajpur nazvala “Ružičasti grad” bio je pisac Stenli Rid, dopisnik za “The Times of India” koji je pisao o kraljevskoj poseti princa od Velsa. Iako je nova boja grada bila više svetlo kestenjasta, niko se nije suprotstavljao nadimku prestonice. 

 Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

Ipak, to nije bilo sve. Ram Sing II, koji je vrlo dobro znao političku prednost dobijanja prinčevih dobrih ocena, je čak podigao i muzej Grand Albert Hall u njegovu čast, a upravo je princ položio i prvi kamen temeljac tokom svoje posete.

Pogledajte i Bajkovita mesta okupana bojama: 6 prelepih šarenih gradova

Iako je priča o princu Albertu Edvardu, odnosno kasnijem kralju Edvardu VII, jedna od najpopularnijih o tome kako je Džajpur dobio svoj ružičasti ten, postoje i druge teorije. Pisac i istoričar Džajls Tilotson tvrdi da je Džapur “porumeneo” u 19. veku u pokušaju da se iskopira stil građevina u Delhiju i Agri. 

 Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako god, Džajpur je jedini indijski “Ružičasti grad”, ali nije jedina monohromatska metropola u zemlji. U Radžastanu postoje i “Plavi grad” (Džodpur), “Beli grad” (Udajpur) i “Žuti grad” (Džajsalmer).  

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka