Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lista najmoćnijih pasoša na svetu: Južna Koreja i Singapur bez vize mogu u 162 države

Evropske države su godinama imale najsnažnije pasoše na svetu - Nemačka je dugo zauzimala prvo mesto na listi najmoćnijih pasoša na svetu, ali sada su Južna Koreja i Singapur preuzeli to mesto. Evo na kom mestu je Srbija...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na listi Passport Index-a Srbija je zauzela 46. mesto, a njeni građani bez vize mogu da putuju u 117 zemalja.

Nedavno donesene diplomatske odluke širom sveta dovele su do značajnih promena. Nemačka je veoma dugo bila na prvom mestu i dominirala Passport Indexom koji, u odnosu na putničku slobodu koju uživaju građani neke zemlje, određuje ko je na vrhu liste.

Prema Passport Indexu Nemačku su s prvog mesta skinuli Južna Koreja i Singapur. Južnokorejski i singapurski pasoš trenutno su najmoćniji i njihovi građani mogu da putuju u 162 države bez vize.

Da li ste Znali da se pasoši prave samo u 4 boje?

Iz Globalne finansijske savetodavne kompanije Arton Capital, koja uređuje ovu listu, saopštili su da je nedavna odluka Uzbekistana da obema zemljama odobri bezvizni režim mnogo uticala na ovaj rezultat.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

"Osim Uzbekistana, prednost im je donela i Somalija. Trenutno vidimo dve azijske zemlje s najmoćnijim pasošima na svetu", rekao je predsednik ove kompanije Armand Arton.

Južnu Koreju i Singapur slede Nemačka i Japan čiji građani bez viza mogu putovati u 161 državu.

Pogledajte i Šta korisnici interneta širom sveta žele da kupe u različitim zemljama?

Britanci bez vize mogu putovati u 159 država sveta, a slede ih Australija, Malta i Češka čiji građani bez vize mogu putovati u 156 država. U jednu državu manje bez vize mogu putovati građani Novog Zelanda.

Lista najmoćnijih pasoša na svetu ažurira se u realnom vremenu i jedna je od mera za procenu snage svetskih pasoša.

Na drugom kraju liste su države s najslabijim pasošima. Avganistan je zemlja s najslabijim pasošem, a njihovi građani bez vize mogu ući u samo 26 država. Slede ih Irak, Pakistan, Sirija i Somalija.

Izvor: Nationalgeographic.rs; Klix.ba

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka