Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd ni u prvih 100: Objavljena lista najboljih gradova za život

Međunarodna konsultantska kompanija Mercer, specijalizovana za ljudske resurse, objavila je listu najboljih gradova za život, a rezultati se ne razlikuju previše u odnosu na prethodne godine.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U konkurenciji 231. svetskog grada, glavni austrijski grad Beč i ove je godine, deveti put zaredom, proglašen najboljim gradom na svetu kada je reč o kvalitetu života, rezultati su studije globalne konsultantske kompanije Merser. Beograd je poboljšao svoj skor za 18,3 odsto, ali je to dovoljno za i dalje skromno 139. mesto.

Pogledajte i Island najbogatiji, Ukrajina najsiromašnija: Mapa bogatstva po glavi stanovnika u Evropi

Grupa Merser već 20 godina sprovodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogla kompanijama i organizacijama da procene plate za svoje radnike u inostranstvu. U istraživanju se upoređuje četrdesetak raznih faktora (poput političke stabilnosti, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, stepena kriminala, rekreacije, kulture, brige o životnoj sredini, ličnih sloboda...), na način da se zbrajaju bodovi u svim kategorijama - političkoj, socijalnoj i privrednoj.

Među prvih dvadeset gradova malo je promena u odnosu na prošlogodišnju lestvicu.

Pogledajte i:
23 najbogatije zemlje na svetu 
23 najsiromašnije zemlje na svetu

Drugo mesto je pripalo švajcarskom Cirihu, a treće Oklandu na Novom Zelandu. Slede Minhen, Vankuver, Dizeldorg, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Bazel, Sidnej, Amsterdam, Berlin, Bern, Velington, Melburn, Toronto, Luksembourg, Otava i Hamburg.

Najbolje rangirani grad Velike Britanije je London koji je zauzeo 41. mesto, što znači da je pao za mesto u odnosu na prošlu godinu zbog velikog saobraćajnog i industrijskog zagađenja. Slična je sudbina zadesila i Pariz koji je ove godine pao s 38. na 39. mesto.

Mnogo bolje nego prošle godine stoje glavni gradovi zemalja istočne Evrope: Beograd je 139. s poboljšanjem ukupnog skora od 18,3 odsto, Zagreb je 98. sa poboljšanjem od 15 odsto, Sarajevo 159. s poboljšanjem od 21,5 odsto. Ljubljana je zauzela 75. mesto.

Pogledajte i 20 država s najboljom reputacijom u svetu

"Glavni činioci za bolje rangiranje istočnoevropskih gradova su poboljšanje zdravstvenih usluga, lična sigurnost, poboljšanja u prevozu, u rekreativnim sadržajima i u pratećoj gradskoj infrastrukturi, kao i opšte poboljšanje životnog standarda", rekla je viša partnerka i predsednica Merserovog odeljenja EuroPac regije, Martin Ferland.

Na začelju liste su, kao i prethodne godine, Bagdad, Bangui, Sana, Port-o-Prens, Kartum, N'Džamena, Damask, Brazavile i Kinšasa.

Izvor: Agencije

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka