Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klisura Đetinje postaje zaštićeno područje

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak zaštite prirodnog područja III kategorije, kao Predeo izuzetnih odlika - Klisura Đetinje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Neobična morfologija i predivni pejzaži, spomeničko nasleđe i termalno-mineralni izvori, veliki broj endemičnih i reliktnih vrsta flore i faune, preporučili su klisuru Đetinje za status predela izuzetnih odlika. Ostalo je još da se ispuni nekoliko primedbi ministarstava i potom će oko 850 hektara, duž ove planinske reke, biti u posebnom režimu zaštite.

Privrženost Užičana Đetinji, nije samo iz estetskih, već i emotivnih razloga. Uz reku su, istražujući njene lepote i sopstvene snove, odrasle generacije. Od Velike brane, u okruženju dostojnim avanture, preko Rajskih otoka, Sunčanog vira i Staparskih vrela, sve do brane u Vrutcima.

Velika brana u klancu, sagrađena početkom prošlog veka, ostala je velika i kada je, 60 godina kasnije, sagrađena mnogostruko veća u Vrutcima, što samo dokazuje užičku doslednost u relativizaciji značaja fizičkog obima stvari – za njih je ona nizvodno, i dalje veća u sećanjima i doživljajima.

Pogledajte i Drina, reka neotkrivene lepote koja plaća danak ljudskom nemaru

Za nju se priča da je ispuštana na Veliki petak, da bi se Užičani snabdeli ribom i akumulacija očistila. U klancu su ponegde, još vidljivi ostaci starog trgovačkog puta i pruge, a čitav ekosistem je očuvan.

„Sklop prirode i istorije je na idealnom mestu. Gosti su oduševljeni tom netaknutom prirodom koja se nalazi na samo korak od centra grada. Vrlo im je interesantno to što mogu i da se šetaju pored reke, a isto tako mogu da se izvuku iz kanjona i da se šetaju obodom, odakle se pružaju prelepi vidikovci“, kaže Marko Ristovski licencirani turistički vodič.

Uskoro se očekuje završetak procedure i klisura Đetinje će se pridružiti spisku od dvadeset, na taj način, zaštićenih dobara.

Pogledajte i 588 utisaka: Kratak film o predivnom toku Dunava kroz Srbiju

„Zaista je jako važno upravljati na pravi način tim biodiverzitetom, s obzirom na to da se u klisuri nalazi zaista veliki broj zaštićenih, ugroženih vrsta, endemoreliktnih vrsta, preko sto vrsta leptira, trideset vrsta sisara“, kaže Dunja Đenić iz užičke Gradske većnice za ekologiju.

Entuzijasti su, još ranije, uredili izvorište lekovite vode, ka klisuri je grad uradio šetačku stazu, osvetljeni su tuneli i tu, nadomak grada proteže se predeo izuzetnih odlika, koji čeka i zvaničnu verifikaciju. Užičku, zapisanu u srcu, već odavno ima. 

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak zaštite prirodnog područja III kategorije, kao Predeo izuzetnih odlika - Klisura Đetinje.
Izvor: YouTube

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka