Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li gde se nalazi "Stari Zeland"?

Ukoliko postoji Novi Zeland, gde se onda nalazi "stari"?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Holandski moreplovac Abel Tasman bio je prvi istraživač koji se iskrcao na tlo Novog Zelanda. Međutim, verovatno usled dugog puta, Tasman je bio pomalo zbunjen, pa je pomislio da je stigao do ostrva Estados u Argentini.

Međutim, ubrzo nakon toga, holandski kartografi Hendrik Brauver i Joan Blau su shvatili da ova velika ostrva nisu deo Južne Amerike, te su područje nazvali Novi Zeland, po Zelandu, pokrajini na jugoistoku Holandije. 

Zeland se takođe sastoji od niza ostrva i poluostrva, kao i jednog dela kopna na jugu, a njegovo ime na holandskom znači "zemlja mora".

Povezane vesti

Glavni grad pokrajine je Midelburg, a najveći Terneuzen. Površina zemlje Zelanda se tokom istorije naizmenično smanjivala i povećavala. Skoro cela pokrajina (osim pojasa dina) nalazi se na nivou ili ispod nivoa mora.

Midelburg je do kraja 16. veka bio najveći trgovački grad severnog Nizozemlja, a do pred kraj 17. veka, peti najveći grad zemlje sa oko 30.000 stanovnika. U toku Drugog svetskog rata Zeland je više puta bio od strateške važnosti, zbog čega je nekoliko gradova i oblasti dosta stradalo usled borbi, bombardovanja i poplava. 

U noći između 31. januara i 1. februara 1953. Zeland je bio pogođen Velikom poplavom (hol. Watersnood). Da bi se u budućnosti predupredila slična katastrofa, 1960. godine počela je izgradnja kompleksa brana i nasipa za odbranu od vode.

(Izv. Wikipedia)

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka