Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Island najbogatiji, Ukrajina najsiromašnija: Mapa bogatstva po glavi stanovnika u Evropi

Kartograf Jakub Marijan objavio je kartu koja prikazuje raspodelu bogatstva u Evropi. Evo na kom mestu je Srbija...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Podaci prikazani na karti temelje se na analizi švajcarske multinacionalne finansijske kompanije "Credit Suisse", koja meri bogatstvo zbrajanjem vrednosti finansijske i ostale imovine, uz oduzimanje vrednosti dugova.

Objavljena karta Evrope prikazuje srednju vrednost tog bogatstva po odrasloj osobi u pojedinoj državi izraženu u američkim dolarima, a karta je objavljena na portalu jakubmarian.com.

Pogledajte i 23 najsiromašnije zemlje na svetu

Naime, podaci nisu potpuni za neke zemlje Evropske unije. Za neke od zemalja EU koristi se proračun baziran na ukupnim bilansima domaćinstava, a za neke zemlje korišćeni su podaci utemeljeni na finansijskim bilansima u koje je uključena samo finansijska imovina. U ukupnim bilansima domaćinstava uključeno je sve, pa i nekretnine.

Srbija na začelju, u regionu Slovenija prva po bogatstvu

Prema podacima s nedavno objavljene karte, Srbija je na začelju liste, čak i u regionu, gde je ubedljivo najbogatija Slovenija. Po objavljenim podacima, Slovenija je otprilike 8 puta bogatija od Srbije, prenosi "Index". Ispred naše zemlje su i Hrvatska, Crna Gora, Albanija, pa čak i Makedonija.

Brojke za istočni deo bivših zemalja SFRJ prikazane na karti ipak treba uzeti s rezervom jer se radi o procenama utemeljenim na podacima lošijeg kvaliteta, nađenih na internetu i zvaničnim stranicama pojedinih državnih institucija, napominje autor karte.

Pogledajte i 23 najbogatije zemlje na svetu

Što se pak tiče zemalja članica Evropske unije, Hrvatska je pri samom dnu po bogatstvu. Na čelu su, očekivano, Nemačka i Francuska.

Island najbogatiji, Ukrajina najsiromašnija

Država s najvećim bogatstvom je Island, čije srednje bogatstvo iznosi 445.000 dolara po odraslom stanovniku. Druge dve najbogatije države su Švajcarska i Luksemburg, a iza njih slede Norveška, Francuska, Nemačka i Velika Britanija. Zanimljivo je da prva dva mesta zauzimaju države koje nisu članice EU (Island i Švajcarska).

Pogledajte i Srpski jedan od najtežih: Mapa otkriva koliko vremena je potrebno za učenje svih jezika

Najsiromašnije države u Evropi su Ukrajina i Belorusija, čije srednje bogatstvo iznosi po 100 i 900 dolara po odraslom stanovniku.

Izvor: Index.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka