Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Destinacije i Putopisi

Huakačina, veličanstvena oaza u pustinji Perua

Autor Staša Miljković
Autor Staša Miljković

Samo osam kilometara južno od grada Ica u južnom delu Perua nalazi se bajkovito seoce Huakačina, malena oaza sa populacijom od svega stotinak stalnih stanovnika.

Izvor: Foto: Shutterstock

Naizgled usamljeno, selo Huakačina je zapravo samo osam kilometara udaljeno od grada Ica, čija populacija broji oko 220.000 stanovnika. Podignuto oko male lagune, sa dinama koje se protežu i nekoliko stotina metara u visinu, ovo selo predstavlja pravu turističku atrakciju za ljubitelje borda i vožnje po pesku. 

Huakačina
Huakačina
Izvor: Shutterstock

Četrdesetih godina prošlog veka, Huakačina je bila popularno spa odmaralište za bogate Peruance koji su tu tražili lek za reumu, artritis, astmu i bronhitis. Naime, lokalna legenda kaže da jezero ima lekovite moći i da pomaže pri lečenju različitih vrsta bolesti.

Huakačina
Huakačina
Izvor: Shutterstock
Huakačina
Huakačina
Izvor: Shutterstock

U pedesetim godinama prošlog veka turistička atraktivnost Huakačina počela je da opada i nekoliko decenija je bila gotovo napuštena. Ipak, turizam je ponovo procvetao krajem milenijuma kada su brojni investitori počeli da ulažu.

Vremenom su se izgradili brojni restorani i hoteli, a posetioci danas mogu da isprobaju i surfovanje na pesku ili da uživaju u spektakularnom pogledu zalaska sunca iza peščanih dina. 

Možda će vas zanimati i:

Najnovije

Priroda

Nauka