Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U divljini surovih Himalaja: Indijsko selo u kojem cveta proizvodnja hašiša

Na visinama indijskih Himalaja, mala sela uspevaju da opstanu zahvaljujući uzgajanju kanabisa.

  Izvor: Foto: Youtube printcreen

U rascepu između drevne tradicije i zakona koje nameće civilizovano društvo, na hiljade seljana u indijskim Himalajima egzistira na temelju proizvodnje i prodaje kanabisa koji se proizvodi u tim predelima.

Ovo je jedno takvo selo. Smešteno na visini od 2,700 metara, do njega se može doći jedino pešice za nekih tri sata. Seljani kažu da je do sada bila dobra sezona - policija se samo dva puta pojavljivala kako bi im oduzela biljke koje su potom bačene u okean. Kanabis raste divlje na indijskim Himalajima i gotovo je nemoguće zaustaviti nelegalnu kultivaciju. 

Pročitajte i TRAVA: Nova saznanja o marihuani

Nakon berbe indijske konoplje, poljoprivrednici provode sate polako trljajući smolu iz cvetova biljke kako bi stvorili čaras (charas), vrstu hašiša koji se smatra jednim od najboljih na svetu. Na zapadu može koštati i do 20 dolara po gramu. Kanabis je ilegalan u Indiji, ali mnogi seljani su zbog finansijske situacije primorani da se bave proizvodnjom čarasa.

Čaras se iz godine u godinu sve više vrednuje, ali poljoprivrednici još uvek žive skromnim životom. Većina polja su mala, a od 50 cvetova kanabisa dobije se samo 10 grama čarasa.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Youtube printcreen

Upotreba kanabisa u Indiji datira iz vremena drevnih Veda, a njegova konzumacija je povezana s religijskim ritualima koji su stari nekoliko hiljada godina.

Pogledajte i Marihuana u Srbiji: Zakon, lečenje i još ponešto

Sadhui - sveti ljudi, koji se jos nazivaju i sanjasini i koji su se odrekli sveta, svega materijalnog, pa čak i svoje odeće i potražili samoću i prosvetljenje na Himalajima - bili su među prvima koji su pravili čaras. Kada su 70-ih godina prošlog veka hipici počeli da ih prate kroz planine, lokalni stanovnici, koji su pušili grubu mešavinu smole i drugih delova biljke, počeli su da prave čaras, takođe. 

Seljaci danas hašiš sade u sve višim predelima kako bi izbegli bilo kakve konflikte s vlastima. Iako je proizvodnja uveliko rasprostranjena, ne postoje službeni podaci o količinama hašiša koji se proizvede na tim područjima.

Na visinama indijskih Himalaja, mala sela uspevaju da opstanu zahvaljujući uzgajanju kanabisa.
Izvor: YouTube

Izvor: National Geographic

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka