Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pećina Vjetrenica: Hercegovački dragulj sa više od 200 životinjskih vrsta

Smeštena u opštini Ravno, na samom jugu Hercegovine, nalazi se pećina Vjetrenica - najpoznatija i jedna od najlepših pećina u Bosni i Hercegovini.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U pećini Vjetrenica u BiH, koja je prema zapisima iz 1977. godine stara blizu pet miliona godina, postoji poseban život. Ono po čemu je prepoznatljiva u svetu jeste njen životinjski svet. U njoj živi više od 200 različitih životinjskih vrsta, a mnoge od njih su endemske i prvi su put pronađene i zabeležene upravo u Vjetrenici.

Najzanimljivija i najveća među tim vrstama jeste predator, čovečja ribica.

"Većinom su to životinje adaptirane na život u podzemlju, bez očiju, ili imaju oči koje su zakržljale i vremenom evolucijski sva ostala čula su im jako razvijena, osim čula vida. Čovečja ribica je jedna od takvih, oči su joj prekrivene kožom. Ona je jako specifična i može živeti do 100 godina", kaže Nikša Vuletić, stručni vodič.

Pogledajte i 3 srpske pećine: Najlepše kamene dvorane naše zemlje

Bilo leto ili zima u pećini je uvek 11 stepeni, u unutrašnjosti se oseti strujanje vazduha, ali i snažan vetar po kojem je pećina Vjetrenica inače i dobila naziv.

U pećini su pronađeni ostaci života ljudi. Po predanjima, u davna vremena tu su se skrivali i hajduci, kojima je tama i dubina Vjeternice davala sigurno utočište.

"Iza mene je jedno od najlepših grupa stalagmita u Vjetrenici i mi je zovemo Tursko groblje, zato što postoji priča da je Hadži Beg sa svojom vojskom došao ovde i njega je to podsećalo na nišane ili nadgrobne spomenike i od tada, još pre 200 godina ostao je taj naziv Tursko groblje", otkriva Vuletić.

Od ulaza u Donju Vjetrenicu, pa dalje, mogu se videti dva jezera i glavni kanal prekriven kaskadnim kamenicama, koje vode do Zlatne dvorane koja se smatra simbolom Vjetrenice. Svake godine sve je više onih koji žele posetiti ovaj hercegovački dragulj, a najviše tokom letnjeg perioda.

Otkrivamo vam i  8 zanimljivosti o pećinama

"Ova godina je bila jako dobra, oko 30 posto se povećao broj gostiju za ovu sezonu i mi smo sami iznenađeni", ističe Teo Tomić, stručni vodič.

Do pećine se nalazi i prvi biospelološki muzej u BiH u kojem su izloženi primerci životinja koje žive u podzemlju.

"Možete ovde upoznati sve izložbene primerke, što se tiče životinjskih i biljnih vrsta, kao i samu hidrografiju i istoriju ovoga okruga, sami krš", dodaje Vesna Slobođan, radnica muzeja.

Ekološka katastrofa: Nestalo Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini (VIDEO)

Skelet leoparda, koji je pronađen 1968. godine na dubini od 1.700 metara u Vjetrenici prebačen je u Zemaljski muzej.

Starost skeleta bila je procenjena na 37.000 godina, dok je na samom ulazu u pećinu postavljena replika pećinskog medveda koji je tu živeo pre 10.000 godina.

Izvor: N1

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka