Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najlepše građevine širom sveta: 7 arhitektonskih čuda inspirisanih prirodom

Od bajkovitog Lotosovog hrama do spiralnog Heliks mosta, otkrivamo vam povezanost čoveka i prirode pretočenu u predivna arhitektonska čuda.

  Izvor: Lotosov hram Foto: Dmitry Strizhakov / Shutterstock.com

Arhitekte su uvek bile inspirisane prirodom, a dokazi njenog uticaja se mogu posmatrati tokom vekova, od simbola prirode u drevnoj grčkoj i rimskoj arhitekturi do radova Frenka Lojda Rajta u XX veku.

Od indijskog Lotosovog hrama do Heliks mosta u Singapuru, otkrivamo vam vezu čoveka s prirodom u sledećim građevinama: 

1. Nacionalni stadion u Pekingu (Kina)

Ovaj stadion je osmislila švajcarska firma Herzog&de Meuron za Olimpijske igre 2008. godine, a i pre završetka izgradnje, lokalno stanovništvo mu je dalo nadimak Ptičje gnezdo

Unutrašnjost, krov i stepenište su osmišljeni u obliku posude i integrisani su u strukturu prostorne mreže, koja je ukrašena preklapajućim čeličnim podupiračima. Prostor između njih je popunjen prozirnim membranama, baš poput praznina u ptičjim gnezdima.

Kako su nastale Olimpijske igre: Kratak osvrt na istoriju prestižnog takmičenja 

Na ovom stadionu se održavaju koncerti i drugi posebni događaji, a Nacionalni stadion Peking će 2022. godine biti domaćin zimskih Olimpijskih igara.

2. Lotosov hram , Nju Delhi (Indija)

Inspirisan oblikom cveta lotosa, arhitekta Fariborz Sahba je osmislio 27 samostalnih mermernih latica raspoređenih u grupama od tri latice. Materijal za izgradnju latica je stigao sa planine Penteli u Grčkoj, iz istog mesta kao i za izgradnju Partenona.

Vrata hrama su zvanično otvorena 1986. godine, a centralna sala može da primi 2.500 ljudi.

A post shared by Click Point (@_click_point_) on Jan 21, 2017 at 8:39am PST

3. Atomijum, Brisel (Belgija)

Ova zgrada je prvobitno izgrađena za Svetsku izložbu 1958. godine ili Espo 85. Atomijum je visok 102 metra i karakterišu ga devet međusobno povezanih sfera od nerđajućeg čelika koje su povezane tako da formiraju oblik jednog molekula kristala gvožđa uveličanog 165 milijardi puta. Danas se u unutrašnjosti nalazi muzej i nekoliko privremenih eksponata. 

4. Most Heliks (Singapur)

Ovaj most povezuje poznati hotel i tržni centar sa Muzejem umetnosti i nauke i baštama u zalivu. Inspiracija za dizajn mosta je bila dvostruki heliks DNK: cevaste strukture od nerđajućeg čelika povezuju dve različite spirale sa palubom mosta.

Saznajte i 8 najlepših mostova na svetu

A post shared by Bai Bing (@a.tale.of.nature) on Dec 20, 2016 at 6:11am PST

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka