Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Destinacije i Putopisi

"Veliki zid Alpa": Zavirite u jedno od najvećih utvrđenja Evrope

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Ako se popnete 2.500 stepenika do tvrđave Fenestrele, zavirićete u jedno od najvećih utvrđenja u Evropi.

Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko posetite italijanske Alpe, ne propustite priliku da odete i do Torina i uživate u predivnoj arhitekturi i severnoj italijanskoj kuhinji. Ako volite avanturu, možete da skijate u alpskom mestu Sestrijere, a onda, kad ste već tu, obavezno se popnite 2.500 stepenika do tvrđave Fenestrele, skrivenog dragulja Italije koji čuva viševekovnu istoriju.

Software:QuickTime 7.7.1 Created: 2012:02:05 14:14:16
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Plan utvrđenja; Wikimedia Commons

Vitorio Amadeo II je bio vojvoda i lider dinastije Savoja, najduže održane kraljevske linije u Evropi. Jedan od razloga kako je to uspeo jeste upravo izgradnjom odbrambene građevine koja je otada nazivana Velikim zidom Alpa

Povezane vesti

Tvrđava Fenestrele se nalazi na planini Pinaja, unutar Nacionalnog parka Orsiera Roćavre i prostire se na 130 hektara. Predstavlja jednu od najvećih utvrđenih struktura u Evropi i sastoji se od tri glavna utvrđenja, ali i brojnih drugih delova poput poput crkve, kuhinja, kasarni, rovova, bedema, skladišta, palate...

Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Tvrđava je izgrađena kako bi zaštitila dolinu Kizone (koja se nalazi pored mesta Sestrijere). Osim toga, u njoj su bili smešteni zatočenici "visokog profila": vojni oficiri, plemići i sveštenici čija je sudbina zavisila od trenutne političke situacije. 

U XIX veku, katolički časopis The Rambler je ovu tvrđavu nazivao Sibirom Italije.

Ipak, ono po čemu je tvrđava Fenestrele najpoznatija jeste po najdužem natkrivenom stepeništu u Evropi sa 2.500 stepenika.

Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Ako želite da istražite istoriju ove tvrđave na neobičan način, onda možete da se prijavite za biciklističku turu po tvrđavi, ali je najbolje da unapred izdvojite osam sati, jer toliko traje kompletna tura.

Turistički vodič Kent Benson tvrdi je dužina ovakve ture po tvrđavi ekvivalentna visini dve Ajfelove kule. 

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Najnovije

Priroda

Nauka