Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skriveni dragulj Finske: Hosa, najmlađi nacionalni park u Evropi

Nedavno je otvoren 40. nacionalni park u Finskoj, u kojem je veza ljudi i prirode neraskidiva već nekoliko hiljada godina.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prva stvar koju odmah primetite u Hosi jeste tišina. Imate osećaj da je vreme stalo, a ispred vas su drevna jezera u kojima možete da se ogledate koliko je voda čista i borove šume koje se protežu u nedogled. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Najstarije područje za planinarenje u Finskoj

Čak i za finske standarde, Hosa, koja je smeštena blizu ruske granice u regionu Kainuu, smatra se udaljenom. Veća je verovatnoća da ćete naići na jelena nego na planinare duž većeg dela od 90 km obeleženih šumskih staza koje se smatraju jednim od najstarijih područja za planinarenje u Finskoj. 

Ovaj komad raja će, sigurni smo, sada postati još atraktivniji posetiocima, budući da je nedavno Hosa postao 40. Nacionalni park u Finskoj povodom 100. godišnjice nezavisnosti Finske. 

Umetnost na stenama

Veza između čoveka i prirode u Hosi se proteže nekoliko hiljada godina. Prvi doseljenici su stigli s poslednjim ledenim dobom, prateći divlje jelene koji su naseljavali sever Finske. 

Zid stena Värikallio, koji se uzdiže više od 10 metara iznad jezera Somerjärvi, pruža rane dokaze o životu ovde: smatra se da su slike na stenama stare 4.500 godina, a nisu otkrivene sve do 1977. godine kad su skijaši Liean Mekeal i Juha Rosi primetili interesantne crvene oznake na zidu. Ne iznenađuje što je Värikallio ostao dugo skriven budući da do njega jedino može da se stigne čamcem ili pešice (ili skijanjem) kad je jezero zaleđeno svake zime. 

I dalje je misterija tačna starost i značenje oko 60 oslikanih figura na zidinama, a možda i najčudnije četiri figure sa trouglastim glavama, rogata figura za koju se smatra da predstavlja šamana i približno 30 detaljnih crteža losova.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka