Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bukurešt, "mali Pariz" istoka: 9 razloga da posetite prestonicu Rumunije

Prošetajmo gradom koji svojim posetiocima poklanja delić svog kulturno-istorijskog bogatstva, uživanje u predivnim parkovima i najvećoj zgradi u Evropi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Raskošna prošlost grofa Drakule

Posetite dva dvorca u unutrašnjosti Rumunije, istražite Drakulin zamak i elegantni dvorac Peleš kako biste više proučili istoriju Vlada Cepeša III koji je inspirisao Brema Stokera da napiše horor roman Drakula.

Povezane vesti

Crkva Stavropoleos

Grčkih sveštenik Ioanikie Stratoinkeas je izgradio crkvu Stavropoleos u XVIII veku i predstavlja malu, mirnu i prelepu građevinu. U unutrašnjosti crkve se ogledaju romanski i vizantijski elementi

Stari grad

Bukurešt je bio mesto gde su se sretali trgovci i putnici od XI veka, a preživeo je i rušenje više od petine centralnog dela grada koje su porušene 1980-ih godina kako bi se grad potpuno preoblikovao po zamisli Nikolaja Čaušeskua. 

Povezane vesti

Nakon tog burnog perioda, zgrade Starog grada su se polako obnavljale. Kaldrmisane ulice su transformisane u jednu od najživljih noćnih zona u Evropi, a još većem šarmu Starom gradu doprinose restorani, kafići, pozorišta i knjižare.

Muzeji na otvorenom

Nacionalni seoski muzej Dimitrie Gusti se proteže kroz park Herastrau, a posetioci mogu da posete oko 300 tradicionalnih zgrada.

Rumunski Ateneum

Koncert u Rumunskom Ateneumu predstavlja uživanje u muzici u okviru jedne od najsvečanijih zgrada iz XIX u Bukureštu. Podseća na antički grčki hram sa kupolom visine 41 metra, a unutrašnjost je ispunjena istkanim zlatnim lišćem, mermernim balkonima i spiralnim stepenicama. Koncertna dvorana je dugačka 70 metara i sadrži fresku od 3 metra koja opisuje rumunsku istoriju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka