Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

13 stvari koje verovatno niste znali o Gibraltaru

Prošetajmo jednim od poslednjih naselja neandertalaca u Evropi i mestom gde ćete pronaći više od 300 vrsta ptica i jedine makakije u Evropi.

  Izvor: Foto: Profimedia

1. Jedino mesto u Evropi gde se mogu naći divlji majmuni

Verovatno znate da je Gibraltar dom nestašnih Berberskih makakija, ali da ste znali da je i jedino mesto s populacijom divljih majmuna na celom kontinentu?

Oko 300 krznih majmuna potomaka iz Severne Afrike lutaju prirodnim rezervatom Gibraltara i povremeno uzimaju hranu iz ruksaka turista.

2. Najjužnija džamija u Evropi se nalazi na Gibraltaru

Džamija Ibrahim-al-Ibrahim je poklon Kralja Saudijske Arabije (od 5 miliona funti) i jedna je od najvećih na nemuslimanskoj teritoriji. Mnogi Gibraltarci su bili besni kad je sagrađena 1997. godine.

3. Ima samo 29 kilometara puteva

Kao što možete da pretpostavite za ovako malu teritoriju, ne postoji previše mesta na kojima biste mogli da napravite koji krug. 

Postoje samo dve destinacije: Tuvalu i Kokosova ostrva (ima manje šljunka). I vozi se s desne strane, za razliku od Velike Britanije.

4. Bond je bio na Gibraltaru

Gibraltar se pojavio u dva filma. To je mesto gde je Džejms Bond navodno sahranjen u moru u filmu Samo dvaput se živi iz 1967. godine i Dah smrti iz 1987. godine.

5. Nacisti su ga hteli

Operacija Feliks je bila šifra za nemačko osvajanje Gibraltara u Drugom svetskom ratu. Hilter je razgovarao s generalom Frankom o ideji i plan je odobren, ali se Franko na kraju ipak predomislio.

Hitler je navodno nakon razgovora s španskim liderom izjavio: „Radije ću izvaditi četiri zuba nego otići na još jedan sastanak sa ovim čovekom“.

6. Jedna od najčudnijih pista na svetu se nalazi upravo ovde

Nedostatak ravne podloge je jedinu pistu na gibraltarskom aerodromu podelio sa najprometnijim putem (Avenija Vinstona Čerčila). Ulica se zatvara svaki put kad avion treba da poleti ili sleti

7. Ima sopstveni jezik

Llanito se govori na Gibraltaru i predstavlja čudnu mešavinu andaluzijskog španskog i engleskog jezika, nekolicinom portugalskih i malteških reči, đenovskim srednjevekovnim dijalektom i čak hebrejskog porekla. Kada ih slušate, čini vam se da usred rečenice promene jezik, što je skoro nemoguće za razumevanje pogotovo ljudima koji govore engleski ili španski jezik.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka