Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Destinacije i Putopisi

Meghalaja, najkišovitije mesto na planeti

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Prošetajmo indijskom državom u kojoj možete da uživate u najvišem indijskom vodopadu, posetite najčistije selo u Aziji, otkrijete predele koji podsećaju na "Gospodara prstenova", ali i slušate hitove Boba Dilana.

 Izvor: Foto: Profimedia

Ime severoistočne indijske države Meghalaja znači boravište oblaka i u njoj se nalaze dva najvlažnija mesta na svetu, prema Ginisovoj knjizi rekordaPrema prosečnim godišnjim padavinama, najvlažnije mesto na svetu je Mawsynram (11.873 mm), a drugo mesto zauzima takođe grad u Meghalaji Čerapundži (11.430 mm)

Putovanjem kroz ovu zelenu zemlju ćete pronaći i najčistije selo u Indiji, najviši vodopad u zemlji i čoveka koji je možda i najveći fan Bob Dilana.  

Šetnjom po oblacima do najvišeg vodopada u Indiji

AKo želite da šetate po oblacima, počnite od grada Čerapundži, koji se nalazi na sat i po vožnje od glavnog grada Meghalaje. Kako smo ranije napomenuli, Čerapundži je drugo najkišovitije mesto na planeti.

Od juna do septembra između monsunskih sezona je najbolje vreme da istražite ovo sjajno mesto.

Jednog od najlepših mesta je najviši vodopad u Indiji Nohkalikai (335 metara).

Jedanaest kilometara od vodopada se nalaze pećine Mawsmai, koje takođe treba posetiti pogotovo zbog predivnih stalaktita i stalagmita koji su rezultat hiljadu godina erozije, piše CNN.

Najčistiji kutak u Indiji

Osamdeset kilometara od Čerapundžija se nalazi najčistije selo u Aziji, Moulinong.

„Sve ovo je počelo pismenošću i kanalizacijom pre nekoliko decenija. A uskoro su meštani svhatili da mogu da naprave model za turizam“, kaže Džon Kongtorem, vlasnik malog pansiona u Moulinongu.

U ovom selu živi 600 ljudi i poznato je po urednim i pažljivo ukrašenim vrtovima.

Da bi videli raširene ravnice Bangladeše preko obližnje granice, meštani Moulinonga su napravili drvenu platformu visoku 24 metara, koju su nazvala Sky View, a da bi došli do ove turističke atrakcije putnici moraju da se penju uz niz oronulih, ali čvrstih drvenih stepenica.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka