Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveće turističke atrakcije: 5 kolosalnih građevina širom sveta

Otkrivamo vam najimpozantnije strukture na celom svetu, koje su vremenom postale simboli gradova i zemalja u kojima se nalaze. Koje građevine žele da posete ljudi iz celog sveta?

  Izvor: Foto: Profimedia

Istražujemo pet legendarnih struktura na svetu i otkrivamo vam neke od najviših, najdužih ili najskupljih građevina koje postoje i dan-danas privlačeći turiste iz celog sveta.

1. Koloseum (Rim)

Koloseum je najveći amfiteatar na svetu koji može da primi 50.000 posetilaca. Visok je 48 metara, a završen je 80 godine nove ere.

Car Tit Flavije Vespazijan je 80. godine, u čast otvaranja Koloseuma organizovao dve naumahije, pomorske borbe.

Saznajte i 10 stvari koje niste znali o Koloseumu

2. Keopsova piramida u Gizi (Egipat)

Ova građevina je poznata i kao Velika piramida, a pretpostavlja se da je završena oko 2.560 godine p.n.e. Prvobitno je bila visoka 147 metara i važila je za najvišu građevinu na svetu više od 3.800 godina. 

Približno 2.3 miliona kamenih blokova je iskorišćeno kako bi se sagradila ova struktura teška 5.75 miliona tona.

3. Sidnejska opera (Sidnej)

Kada se arhitekta prijavio za konkurs za dizajniranje kuće opere, do tada nikad nije posetio ovo mesto, već je umesto toga gledao pomorske karte luke. Sidnejska opera je završena 1943. godine, a njena dužina je 185 metara. Svake godine je osvetljava 15.500 sijalica. 

4. Tadž Mahal (Agra)

Kada je mogulski car Šah Džahan izgubio svoju omiljenu ženu dok je na svet donosila njihovo 14. dete, izgradio joj je ovaj neverovatan mauzolej visok 73 metra. Kako bi se danas Tadž Mahal zaštito od zagađenja, oko njega je definisano područje od 10.400 kvadratnih kilometara.

Otkrijte i 10 stvari koje niste znali o Tadž Mahalu

5. Kip slobode (Njujork)

Jedan od simbola SAD-a je visok 93 metra, a njegova izgradnja je završena 1886. godine. Francuska je ovaj kip poklonila Americi tačno 100 godina nakon američke Deklaracije nezavisnosti. Procenjuje se da Kip slobode pogodi 600 munja svake godine otkad je izgrađen.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka